sobota, 19 grudnia 2020

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie z suszoną śliwką i orzechami laskowymi

 Spelt and rye sourdough bread with dried plums and hazelnuts, for English scroll down


Co roku staram się robić jakiś chleb inspirowany świątecznym czasem. Tym razem postawiłam na śliwki, które kojarzą mi się z kompotem z suszu, za którym notabene dosyć mocno nie przepadam ;) Użyłam suszonych śliwek, bo wędzone mają zbyt wyrazisty smak, co mogłoby źle wpłynąć na całość, choć do odważnych świat należy i możecie zrobić i z wędzonymi;) 
Orzechy zawsze będą mi się kojarzyć ze świętami, w moim rodzinnym domu zawsze kupuje się ich mnóstwo, każdego rodzaju. Ja wybrałam laskowe, bo uwielbiam ich smak. 
Połączenie mąki orkiszowej i żytniej jest jednym z moich ulubionych, tworzą wspaniały duet o wyrazistym ale nieprzesadzonym smaku.
Chleb ten ma wspaniałą mokrą wręcz konsystencję, jest sprężysty i ma grubą skórkę, koniecznie spróbujcie, jeśli lubicie takie typy chlebów.

Chleb orkiszowo-żytni z suszoną śliwką i orzechami laskowymi
26 cm keksówka

składniki:
- 200 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
- 100 g mąki żytniej razowej
- 50 g mąki pszennej chlebowej
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 400 g wody
- 10 g soli
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 50 g śliwek suszonych pokrojonych w mniejsze kawałki
- 50 g orzechów laskowych 

Wszystkie składniki połączyć w misce.
Keksówkę natłuścić i wysypać otrębami, po czym dodać ciasto na chleb. Wilgotną łyżką wyrównać górę, następnie całość zawinąć w folię i odstawić do wyrastania w ciepłym miejscu na ok 4-6 godzin (ciasto powinno wyrosnąć do brzegów keksówki).
Piekarnik nastawić na 240 C.- grzani góra-dół.
Wyrośnięty chleb przenieść do piekarnika i piec 15 minut, po czym zmniejszy temperaturę do 200 C i piec kolejne 45 minut.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić od ostudzenia, wyjąć z keksówki i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!

Spelt and rye sourdough bread with dried plums and hazelnuts
26 cm loaf pan

ingredients:
- 200 g whole spelt flour
- 100 g whole rye flour
- 50 g bread flour
- 50 g whole wheat flour
- 400 g water
- 150 g active rye sourdough starter
- 10 g salt
- 50 g dried plums, chopped
- 50 g hazelnuts

Combine all ingredients in a bowl.
Oil the pan and sprinkle all sides with brans. Add bread batter to the pan and even the top with wet spoon. Next cover with a plastic foil and let rise in a warm place for 4-6 hours (bread should rise until the edges of the pan)
Preheat oven to 240 C.
Take off plastic and put bread into the preheated oven, bake 15 minutes then reduce temperature and bake another 45 minutes. Next take out form the oven and set aside to cool, take bread out of the pan and set aside to cool completely.
Enjoy!



1 komentarz:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...