Herrings in mustard sauce with curry, pickled cucumbers and onion, for English scroll down
Ostatni przepis przed Świętami dedykuję śledziom. Osobiście uwielbiam śledzie, chyba w każdej postaci i nie wyobrażam sobie, aby zabrakło ich na świątecznym stole. W tym roku niestety nie mogę być z rodziną w Polsce, ale obiecałam sobie, że nic tym Świętom w tym roku nie zabraknie. Postanowiłam zrobić wszystko tak, jakby było w Polsce. Postanowienie solidne, tym bardziej, że grom pracy jest, no cóż, możliwie przekraczający moje umiejętności organizacji:) W Polsce dzieliłyśmy się pomiędzy mnie, mamę i babcie przepisy i każda z nas robiła coś. W tym roku wszystko muszę zrobić sama, a do tego dochodzą jeszcze przepisy portugalskie, bo jak już wiecie, dziele swoje życie z Portugalczykiem i nie możemy zrobić tylko polskich Świąt, nie byłoby to fair. Praca wre już od wczoraj, ale pomimo tego natłoku obowiązków, cieszę się tym czasem. Mam zajęcie i nie myślę o tym, że w zasadzie powinnam być teraz w Polsce z rodziną, bo kiedy o tym pomyślę... Sami wiecie.
Mam nadzieję, że Wy nie macie takiego problemu i za dwa dni spotkacie się w gronie swoich najbliższych:)
Co do śledzi: są przepyszne! Na blogu jest już przepis na śledzie z musztardą, ale te są całkiem inne, bardziej wyraziste i orientalne. Ja się w nich zakochałam rok temu, kiedy mama zrobiła je na Święta. Niestety nie podała mi konkretnego przepisu, dlatego musiałam mocno improwizować, ale wyszły po prostu genialne. Jeśli lubicie bardziej wyraziste śledzie o lekko orientalnym smaku to polecam z czystym sumieniem!
To już ostatni wpis przed Świętami,
dlatego życzę Wam Wspaniałych Świąt
w otoczeniu tych, których kochacie najbardziej.
Niech ten dziwny rok zostanie zwieńczony
wspaniałą kolacją wigilijną i czasem z rodziną oraz przyjaciółmi.
Ten rok udowodnił nam, że nie warto zbyt mocno planować,
a bardziej skupić się na tym, co mamy tu i teraz.
Życzę Wam, aby te Święta był wyjątkowe
i oby Nowy Rok przyniósł więcej szczęścia, wolności i miłości.
Wasza Angie
1 duży słoik
składniki:
- 400 g śledzi
- 300 g bardzo gęstej kwaśnej śmietany
- 1 czubata łyżka musztardy Dijon
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 3 duże ogórki konserwowe
- 1 duża cebula
Śledzie zalać zimną wodą i odstawić na ok 3 godziny, zmieniając wodę dwukrotnie.
Cebulę pokroić w piórka, ogórki w kostkę. Namoczone śledzie pokroić na kawałki "na raz".
W misce połączyć śmietanę, musztardy, majonez oraz curry. Dodać śledzie, cebulę i ogórki. Wszystko wymieszać, przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki. Po jednym dniu są już gotowe, ale warto odstawić je na dłużej.
Smacznego!
Herrings in mustard sauce with curry, pickled cucumbers and onion
1 bug jar
ingredients:
- 400 g herrings
- 300 g bery thick sour cream
- 1 tablespoon Dijon mustard
- 3 tablespoons French mustard
- 2 tablespoon mayonnaise
- 1 teaspoon curry powder
- 3 big pickled cucumbers
- 1 big onion
Add herrings into a cold water and set aside for three hours, changing water two times.
Slice onion and dice cucumbers. Take herrings out of the water and cut in smaller pieces.
In a bowl combine sour cream, mustards, mayo and curry powder. Add herrings, onion and cucumbers, stir until combined. Transfer everything into a jar, cover with a lid and set aside in the fridge overnight. Herring are ready the next day but it's worth it to let them be in the fridge one more day before serving.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )