poniedziałek, 4 stycznia 2021

Lekka i aromatyczna zupa azjatycka z pieczarkami i czerwoną papryką

 Light and aromatic Asian soup with mushrooms and red bell pepper, for English scroll down


Przeglądałam ostatnio bloga i zauważyłam, że na początku każdego roku przeważnie mam dla Was przepis na jakąś lekką zupę. Ma to pewnie związek z chęcią oczyszczenia organizmu po Świętach i Nowym Roku albo po prostu zrobieniem czegoś totalnie innego niż świąteczne jedzenie, które często długo zalega w lodówce i trzeba go jeść jeszcze dobrych parę dni po Świętach.
Tak się składa, że znowu mam dla Was zupę, tym razem w azjatyckim wydaniu. Jest lekka i aromatyczna, co bardzo lubię. Dodałam do niej dużo imbiru i czosnku, więc działa wspaniale na układ odpornościowy. Dodatkowo jest bardzo prosta w zrobieniu. Myślę, że może być idealną zupą na początek roku:)

Lekka i aromatyczna zupa azjatycka z pieczarkami i czerwoną papryką
4- 6 porcje

składniki:
- 2 litry bulionu, ja użyłam warzywnego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- 1 mała papryczka chili
- 250 g pieczarek
- 2 czerwone papryki
- 3 łyżki sosu sojowego lub tamari
- 3 łyżki sosu rybnego (dla wege pominąć)
- 1 łyżka octu ryżowego
- 4 liście limonki kaffir
- 2 gałązki trawy cytrynowej
- 1 limonka

do podania:
- makaron ramen
- plasterki chili
- świeża kolendra
- szczypiorek
- limonka

Cebulę, czosnek, chili i imbir pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki a paprykę w słupki. 
Na 2-3 łyżkach oleju smaży cebulę do zeszklenia, dodać czosnek, imbir oraz chili i smażyć jeszcze chwilę. Dodać pieczarki, liście limonki kaffir oraz rozgniecioną trawę cytrynową. Całość przyprawić solą i pieprzem i smażyć do zarumienienia pieczarek. Następnie wlać bulion, sos rybny, sos sojowy oraz ocet i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać paprykę i gotować 20 minut. Po tym czasie dodać sok z jednej limonki i zamieszać. Przyprawić solą i pieprzem jeśli trzeba i podawać z dodatkami.
Smacznego!

Light and aromatic Asian soup with mushrooms and red bell pepper
4-6 portions

ingredients:
- 2 liters stock, I used vegetable
- 1 onion
- 4 garlic cloves
- 3 cm piece of fresh ginger
- 1 small chili
- 250 g mushrooms
- 2 red bell peppers
- 3 tablespoons soy sauce or tamari
- 3 tablespoons fish sauce (skip for vege)
- 1 tablespoon rice vinegar
- 4 lime kaffir leaves
- 2 stalks lemon grass
- 1 lime

for serving:
- ramen noodle
- sliced chili
- sliced spring onion
- lime

Cut onion, ginger, garlic and chili into cubes, mushrooms in slices and bell peppers in sticks.
Heat 2-3 tablespoons oil into a big pan and add onion, fry until glossy. Add ginger, garlic and chili and fry for 1 more minute. Add mushrooms, lime leaves and crushed lemon grass. Season with salt and pepper and fry until mushrooms are tender. Pour stock, add soy sauce, fish sauce and vinegar, bring to a boil. Next reduce the heat to medium low, add bell pepper and cook 20 minutes. After this time add juice of 1 lime, season with salt and pepper if needed and stir. Serve with additions.
Enjoy! 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...