czwartek, 14 stycznia 2021

Butter cauliflower- Maślany kalafior

 Butter cauliflower, for English scroll down


Butter chicken jest wszystkim fanom indyjskiej kuchni bardzo dobrze znany. To taki klasyk, który należy zrobić w pierwszej kolejności. Robiłam dawno dawno temu to danie i bardzo mi smakowało, ale postanowiłam zastąpić kurczaka kalafiorem. Nie jestem na diecie bezmięsnej, ale lubię jeść bezmięsnie, więc takie odstępstwo od klasyki bardzo mi smakowało. Danie jest niesamowicie aromatyczne, ale to chyba normalne w kuchni indyjskiej:) 
No i ten wspaniały zapach przypraw! Mam sąsiadkę, która jest Hinduską i codziennie, kiedy przechodzę obok jej mieszkania, pachnie tam jak w Indiach. Dla niektórych może to być kłopotliwe, ale ja uwielbiam wąchać ten hinduski korytarz;)

Maślany kalafior
4-6 porcji

składniki:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki mleka kokosowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 kg kalafior- 1 kg samych różyczek
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej

- 1 łyżka garam masala
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kuminu mielonego
- 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
- sól, pieprz do smaku

Piekarnik nastawić na 230 C.
Kalafior pokroić na różyczki, dodać puszkę mleka kokosowego, sok z limonki i połowę garam masali, wszystko wymieszać i odstawić na 30 minut do marynowania. Następnie wyjąć z marynaty na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, posypać skrobią kukurydzianą i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut, po czym zwiększyć temperaturę do 250 C i piec jeszcze 5 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić. 
Cebulę, imbir oraz czosnek pokroić na drobną kostkę. Na o2-3 łyżkach oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek oraz imbir i chwilę smażyć. Dodać pozostałą garam masale, paprykę, kurkumę, cynamon, kmin oraz kolendrę i chwilę smażyć. Dodać marynatę z kalafiora, kolejną puszkę mleka kokosowego oraz pomidory i całość zagotować. Dodać upieczony kalafior i gotować jeszcze 10 minut. Całość przyprawić solą i pieprzem jeśli trzeba, podawać z ryżem.
Smacznego!

Butter cauliflower
4-6 portions

ingredients:
- 1 onion
- 3 garlic cloves
- 2 cm piece of ginger
- 2 cans coconut milk
- 1 can chopped tomatoes
- 2 kg cauliflower- 1 kg florets
- 2 tablespoons lime juice
- 1 tablespoon corn starch

- 1 tablespoon garam masala
- 1 teaspoon paprika
- 1 teaspoon turmeric
- 1/4 teaspoon cinnamon
- 1/2 teaspoon ground cumin
- 1/2 teaspoon ground coriander
- salt pepper to taste

Preheat oven to 230 C.
Cut cauliflower in florets and add 1 can coconut milk, lime juice and half of the garam masala. Stir everything and set aside for 30 minutes for marinating. Next take out cauliflower from the marinade (don't throw marinade) on a baking sheet lined with parchment paper and take into the preheated oven, bake 10 minutes then increase temperature to 250 C and bake 5 minutes more. Take out from the oven and set aside. 
Dice onion, garlic and ginger. Heat 2-3 tablespoons oil in a big pan and add onion, fry until glossy, next add garlic and ginger, fry for 1 more minute. Add rest of garam masala, paprika, turmeric, cinnamon, cumin and coriander, stir well and fry for 30 seconds. Pour marinade, another can of coconut milk and tomatoes, bring to a boil and add baked cauliflower then cook for 10 more minutes. Season with salt and pepper if you need and serve with rice.
Enjoy!





1 komentarz:

  1. Pyszność z tego wyszła 🥰 Przyjemnie zjeść czasem wege obiad 🙂

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...