czwartek, 7 stycznia 2021

Bolinhos de bacalhau- Portugalskie krokieciki z solonym dorszem

Bolinhos de bacalhau, for English scroll down



Kolejny klasyk portugalski. J. uwielbia te krokieciki i muszę przyznać, że ja też za nimi przepadam. Są mięciutkie w środku ale lekko chrupiące na zewnątrz. Fantastycznie smakują solo, ale zawsze można zamoczyć je w jakimś sosie. Nie są trudne w zrobieniu, ale ich podstawą jest solony i suszony dorsz, który może być ciężko dostępny. Jeśli jednak go znajdziecie to bardzo polecam Wam te krokiety, szczególnie na pierwszy raz z solonym dorszem- jego smak jest specyficzny ale te krokiety będą smakować każdemu:)

Bolinhos de bacalhau
ok 15-18 sztuk

składniki:
- 450 g suszonego i solonego dorsza
- 2 jajka
- 500 g ziemniaków
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku

Rybę zalać lodowatą wodą i odstawić na trzy dni do lodówki, zmieniając wodę dwa razy dziennie.
Ziemniaki ugotować ze szczyptą soli do miękkości, odcedzić i zmiażdżyć na puree, odstawić do ostudzenia. 
Cebulę oraz czosnek pokroić w drobną kostkę. Na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę, odstawić z ognia.
Namoczoną rybę bardzo dobrze osuszyć i odsączyć z wody, następnie zblendować w blenderze na wiórki- zblendowana ryba będzie przypominać mnóstwo malutkich włosków. 
Do miski dodać zblendowaną rybę, ziemniaki, cebulę z czosnkiem, jajka oraz pietruszkę. Przyprawić pieprzem i odrobiną soli (nie za dużo, ryba jest sama w sobie słona) i wymieszać na jednolitą masę.
Mokrymi dłońmi formować owalne kulki.
W głębokim garnku rozgrzać olej do smażenia. Kiedy będzie wystarczająco gorący (ok 180 C) wrzucić parę krokiecików i smażyć ze wszystkich stron do mocnego zarumienienia. 
Odstawić na ręcznik papierowy do odsączenia oleju, następnie przełożyć do miski i podawać.
Smacznego!

Bolinhos de bacalhau
15-18 pieces

ingredients:
- 450 g salted and dried cod
- 2 eggs
- 500 g potatoes
- 1 small onion
- 2 garlic cloves
- handful chopped parsley
- salt, pepper to taste

Put fish into a very cold water and set aside for three days, changing water twice a day.
Cook potatoes with pinch of salt until tender, drain and mash to puree, set aside to cool.
Cut onion and garlic into cubes. Heat a frying pan with 2 tablespoons oil. Add onion and fry until glossy, add garlic and fry for one more minute, set aside.
Take the fish out of the water and dry it very well with kitchen towel. Next put to the blender or food processor and blend until smashed- blended fish will look like a lot of small fibers. 
In a bowl combine fish, potatoes, onion, eggs and parsley. Season with pepper and a bit of salt (not much, fish is quite salty already) and stir everything to well combined then form oval shapes with wet fingers.
Heat frying oil in a big pot until approx 180 C.. Next add couple of balls and fry on each side until golden brown. Transfer to the kitchen towel to dry out and then put into the bowls and serve.
Enjoy!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...