czwartek, 17 grudnia 2020

Polędwiczka wieprzowa z żurawiną i camembertem

 Baked pork tenderloin with cranberries and camembert, for English scroll down


To połączenie skradło moje serce już dawniej, kiedy zestawiłam żurawinę i camembert w innym daniu. Stwierdziłam, że nie głupim pomysłem byłoby połączenie tych dwóch produktów z moją ulubioną polędwiczką. Nie myliłam się, mięso jest przepyszne. Osobiście bardzo lubię połączenie mięsa z owocami, Żurawina nadaje się do tego idealnie. Trzeba jedynie pamiętać aby po zrolowaniu dobrze zamknąć końcówki roladki, bo inaczej cały ser wypłynie na wierzch:)
To kolejny przepis, który kojarzy mi się ze świątecznym czasem, może nie Wigilią samą w sobie, ale z grudniem i oczekiwaniem na Święta. Jeśli jesteście ciekawi, jak takie połączenie smaków się sprawdza, koniecznie zróbcie to danie i dajcie mi znać, czy Wam smakowało:)

Pieczona polędwiczka wieprzowa z żurawiną i camembertem 
4 porcje

składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe (po 350 g każda)
- ok 150 g sera camembert
- 2 łyżki dżemu żurawinowego*
- sól, pieprz do smaku

Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Polędwiczki rozkroić na płasko i przyprawić wnętrze solą i pieprzem. Następnie wysmarować dżemem i na środku ułożyć paski sera. Polędwiczkę zwinąć w rulonik i obwiązać sznurkiem. Warto zabezpieczyć i zamknąć końcówki roladki, aby ser nie wypłynął na zewnątrz podczas pieczenia. Ja lekko wcisnęłam mięso do środka roladki i zabezpieczyłam wykałaczkami.
Mięso posmarować z wierzchu oliwą, przyprawić solą i pieprzem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 25 minut dla wagi 350 g. Następnie wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut, po czym pokroić i podawać.
Smacznego!

*ja dżem robię z 200 g żurawiny, 80 g cukru i soku z połowy cytryny. Zasypuję żurawinę cukrem i odstawiam na pół godziny. Następnie dodaję sok z cytryny i gotuję aż całość zacznie lekko gęstnieć, odstawiam z palnika i zostawiam do ostudzenia.

Baked pork tenderloin with cranberries and camembert
4 portions

ingredients:
- 2 pork tenderloin (350 g each)
- around 150 g camembert cheese
- 2 tablespoons cranberry jam*
- salt, pepper to taste

Preheat oven to 200 C.
Butterfly tenderloin and season with salt and pepper, Spread with cranberry jam and add slices of cheese in the center of the tenderloin. Next roll into a roller and tie with kitchen string. It's worth to secure and close ends of tenderloin, so cheese will not go out while baking. I pressed slightly meat inside the roller and secured with toothpicks. 
Oil the meat outside and season with salt and pepper. Next put to the preheated oven and bake around 25 minutes ( for 350 g tenderloin). Take out from the oven and set aside for 5 minutes, then cut and serve.
Enjoy!

*I make jam with 200 g fresh cranberries, 80 g sugar and juice from 1/2 lemon. I combine sugar with cranberries in a saucepan and set aside for 30 minutes, then add lemon juice and cook until gets thickened. I turn off the cooker and set aside to cool.



1 komentarz:

  1. Doskonałe ❤ Obiad jak z restauracji.A ten sposób na dżem genialny. Baaardzo mi smakowało 😋

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...