sobota, 5 grudnia 2020

Tort piernikowy z żurawiną

 Gingerbread cake with cranberry jam, for English scroll down


Czas na coś dobrego, coś słodkiego. Ten tort powstał przede wszystkim dlatego, że bardzo dawno nie robiłam żadnego tortu. Bardzo chciałam użyć swojej wyobraźni ponownie i stworzyć coś ładnego dla oka. Myślę, że mi się udało:) Nie jest to trudne ciasto, dekoracja jest przyjemna i łatwa do wykonania, a tak naprawdę to ona tutaj gra pierwsze skrzypce. 
Ciasto nie jest super słodkie, bo jak już wiecie, ja nie przepadam za bardzo słodkimi tortami. Uważam, że jego smak jest idealnie wywarzony i każdy na pewno zjadły kawałek bez mrugnięcia okiem:)
Myślę, że będzie to przepiękna dekoracja świąteczna, zdobiąca Wasz stół, którą dodatkowo można zjeść;)

Tort piernikowy z żurawiną
tortownica 16 cm

składniki na dżem żurawinowy: (nie użyłam całego do ciasta)
- 200 g żurawiny
- 100 g cukru
- sok z 1/2 cytryny

Żurawinę zasypać cukrem i odstawić na 30 minut. Następnie dodać sok z cytryny i gotować aż żurawina się rozpadnie i zacznie gęstnieć (ok 5-10 minut), odstawić do wystudzenia.

składnik na dekorację:
- 125 ml wody
- 100 g cukru
- 50 g świeżej żurawiny
- parę gałązek rozmarynu (najlepiej rozmaryn z grubą łodygą)
- cukier do obtaczania 

Wodę połączyć z cukrem w garnku, następnie zagotować i gotować na małym ogniu 2-3 minuty po zagotowaniu, odstawić z ognia. Gałązki rozmarynu zanurzyćć w syropie i od razu położyć na papier do pieczenia. Następnie żurawinę wrzucić do garnka i zostawić na 10 minut, po czym wyjąć i również ułożyć na papierze do pieczenia. Rozmaryn i żurawinę zostawić na papierze do wyschnięcia (ok godziny), po czym wszystkie części obtaczać w cukrze. 

składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 130 g cukru
- 90 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1.5 łyżeczki przyprawy do piernika

Piekarnik nastawić na 180 C- termoobieg. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym powoli dodawać cukier i ubijać do powstania gęstej i szklistej piany. Następnie dodać żółtka i zmiksować do połączenia.
Dodać przesianą mąkę z kakao, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Całość przelać do formy do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30-35 minut do suchego patyczka. 
Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia, po czym wyjąć z tortownicy i przekroić na trzy placki. 

składniki na krem:
- 250 g mascarpone
- 500 g śmietany kremówki
- 1.5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1.5 łyżki cukru pudru

Kremówkę ubić na sztywno w połowie dodając cukier puder. Następnie dodać mascarpone i całość zmiksować do połączenia. Dodać przyprawę do piernika i zmiksować jeszcze raz. 

połączenie tortu:
- zimna herbata żurawinowa (w wersji alkoholowej można użyć wódki żurawinowej zmieszanej z herbatą)

Pierwszy blat ciasta nasączyć herbatą żurawinową, następnie posmarować dżemem żurawinowym. Na ciasto wycisnąć krem i wyrównać. Na górę położyć kolejny blat ciasta i nasączyć go. Ponownie wysmarować dżemem i wycisnąć krem. Położyć ostatni blat ciasta i wycisnąć krem. Wyrównać boki oraz górę ciasta i ozdobić żurawiną i rozmarynem.
Smacznego!

Gingerbread cake with cranberry jam
16 cm cake tin

ingredients for cranberry jam: (didn't use all for cake)
- 200 g fresh cranberries
- 100 g sugar
- juice of 1/2 lemon

Combine cranberries with sugar in a saucepan and set aside for 20 minutes. Next add lemon juice and cook until cranberries are falling apart and thicken. Set aside to cool.

ingredients for decoration:
- 125 ml water
- 100 g sugar
- 50 g fresh cranberries
- few rosemary stalks
- sugar for coating

Combine sugar with water in a saucepan and bring to a boil, then cook over low heat 2-3 minutes. Next dip rosemary in syrup and immediately transfer to a baking paper. When all stalks are covered with syrup, put cranberries into sirup and set aside for 10 minutes, then transfer to the baking paper. Let dry both for around 1 hour, then coat each part with sugar.

ingredients for sponge:
- 4 eggs
- 130 g sugar
- 90 g wheat flour
- 30 g cocoa powder
- 1.5 teaspoons gingerbread spice
- 1/4 teaspoon baking powder

Preheat oven to 180 C. Line bottom of the tin with baking paper.
Separate yolks from whites. Beat whites with pinch of salt until stiff peaks, then gradually add sugar and beat until glossy and thick foam. Add yolks and mix until combined. Add flour, coca, gingerbread spice and baking powder, stir with carefully with spatula until combined. Transfer batter into the baking tim, even with a spoon and put into the preheated oven, bake 30-35 minutes until clean tootphick. Take out from the oven and cool, next take out from the tin and cut in three layers.

ingredients for cream:
- 250 g mascarpone
- 500 g heavy cream
- 1.5 teaspoons gingerbread spice
- 1.5 tablespoons icing sugar

Beat heavy cream until whipped, add icing sugar in the middle of beating. Next add mascarpone and mix until combined. Add gingerbread spice and mix again.

assembling:
- cold cranberry tea (with alcoholic version you can use cranberry vodka mixed with tea)

Take first cake layer and spread cranberry tea on the top to slightly soak. Next spread cranberry jam and top with layer of cream. Even with the spatula and add another layer of sponge. Soak with tea, spread cranberry jam and top with cream layer. Even with the spatula and add last layer of the cake. Spread with cream and even the sides and top of the cake. Next decorate with sugared rosemary and cranberries.
Enjoy!











2 komentarze:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...