Spaghetti with pepper sauce and Portuguese chourico, for English scroll down
To jest typowy obiad "nie wiem co ugotować, więc zajrzę do lodówki". Miałam akurat w lodówce przepyszny ajwar, który zwykle jem na kanapkach, ale nie mając żadnego planu na obiad, stwierdziłam, że będzie on świetnym sosem do makaronu. Portugalskie chourico jest u nas obecne non stop, ponieważ J. je uwielbia i jego mama bardzo często nam je wysyła (moja zamrażarka to jedna wielka przechowalnia kiełbas: polskich i portugalskich:)). Resztę składników miałam pod ręką, bo umówimy się, nawet jak "nie ma nic w lodówce" to zawsze coś jest :)
Myślę, że udało mi się stworzyć pyszny letni obiad, który na pewno powtórzę. Wiem, że dostanie portugalskiej kiełbasy jest dosyć wymagające, dlatego możecie ją zastąpić innym rodzajem chorizo lub naszą polską kiełbasą.
Spaghetti w sosie paprykowym z portugalskim chourico
4 porcje
składniki:
- 500 g portugalskiej kiełbasy chourico
- 500 g portugalskiej kiełbasy chourico
- 500 g makaronu spaghetti
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g karczochów ze słoika
- 100 g oliwek kalamata bez pestek
- 250 g pasty paprykowej/ ajwaru
- 125 ml białego wina
- 1 duży pomidor- brany i pokrojony w kostkę
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 1 łyżeczka pasty chili (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
- mozzarella bufala do serwisu
Makaron ugotować al dente, po czym odcedzić i odstawić.
Chourico i oliwki pokroić w plasterki, cebulę oraz czosnek w drobną kostkę.
Na dużej patelni zarumienić kiełbasę, następnie dodać cebulę, chwile później czosnek, smażyć do zeszklenia. Wlać wino i gotować chwilę do odparowania. Dodać pomidora, pastę pomidorową, pastę chili oraz ajwar i smażyć minutę. Dodać karczochy oraz oliwki i dobrze wymieszać. Dodać ugotowany makaron i odrobinę wody po makaronie i wszystko dokładnie wymieszać do połącznia. Jeśli sos będzie za gęsty, dodać więcej wody. Całość przyprawić solą i pieprzem. Makaron podawać z kawałkami mozzarelli bufala.
Smacznego!
Spaghetti with bell pepper sauce and Portuguese chourico
4 portions
ingredients:
- 500 g Portuguese chourico
- 500 g spaghetti pasta
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 200 g artichokes from a jar
- 100 g kalamata olives without stone
- 250 g bell pepper sauce/ ajvar
- 125 ml white wine
- 1 big tomato, peeled and cut in cubes
- 1 tablespoon tomato paste
- 1 teaspoon chili paste (optional)
- salt pepper to taste
- bufala mozzarella to serve
Cook pasta al denter, strain and set aside.
Cut chourico and olives in slices, onion and garlic in cubes.
In a big pan fry chourico until golden, next add onion and garlic and fry until translucent. Pour wine and cook few minutes until evaporated. Add tomato, tomato paste, chili paste and ajvar, fry for a minute. Add artichokes and olives, mix well. Add cooked pasta, a bit of pasta water and season with salt and pepper. Give it a good stir and add more water if sauce is too thick. Serve with bufala mozzarella on top.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )