Baked halloumi with aubergine and courgette, for English scroll down
Od zawsze lubiłam halloumi, najczęściej jednak jadłam je zgrillowane na patelni w towarzystwie sałatki. Tym razem postanowiłam zrobić coś innego i podpiekłam halloumi w piekarniku. To danie tak przypadło mi do gustu, że robiłam je już kilkakrotnie. Jest banalnie proste i szybkie w wykonaniu, a do tego można się pozbyć dużej ilości cukinii, jeśli akurat posiadacie jej nadmiar w ogrodzie:)
Zapiekane halloumi z bakłażanem i cukinią
2-3 porcje
składniki:
- 2 cukinie
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 250 g halloumi
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz do smaku
Piekarnik rozgrzać w funkcją grilla na najwyższą temperaturę.
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, halloumi w plasterki.
Na oliwie zeszklić cebulę, chwilę później dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać cukinię oraz bakłażana i smażyć 2-3 minuty. Następnie dodać pastę pomidorową, puszkę pomidorów, oregano i miód, przyprawić wszystko solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować 10 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i gotować kolejne 10 minut. Po tym czasie na wierzch warzyw ułożyć plasterki halloumi i wstawić do nagrzanego piekarnika na wyższą półkę, zapiekać parę minut aż ser będzie złocisty.
Smacznego!
Baked halloumi with aubergine and courgette
2-3 portions
ingredients:
- 1 aubergine
- 1 aubergine
- 2 zucchinis
- 1 onion
- 3 garlic cloves
- 1 chopped tomatoes can
- 1 tablespoon tomato paste
- 250 g halloumi
- 1 teaspoon honey
- 1 teaspoon dried oregano
- salt, pepper to taste
Preheat oven with grill function to the highest possible temperature.
Cut all ingredients in cubes, halloumi in slices.
Fry onion until glossy on 2-3 tablespoons olive oil, then add garlic and fry one more minute. Add aubergine and courgette and fry for 2-3 minutes. Add tomato paste, chopped tomatoes, oregano and honey. Season with salt and pepper and stir everything, bring to boil. Next reduce the temperature to medium low, cover with a lid and cook 10 minutes, then uncover and cook another 10 minutes. Add cheese on top of the dish and transfer it to the higher shelf of the preheated oven. Grill few minutes until the cheese is golden.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )