Oiji Muchim- Korean spicy pickled cucumbers, for English scroll down
Jeżeli lubicie kimchi to na pewno polubicie te piklowane ogórki. Muszę Was jednak ostrzec, mają w sobie ogień :)
Zanim opublikowałam ten post, zdążyłam zrobić te ogórki już parę razy. Nie wiedzieć czemu, przepis zalegał na moim komputerze i się "kurzył", zupełnie niepotrzebnie ;).
Dla mnie te ogórki są świetnym dopełnieniem jakiegoś dania z ryżem albo smażoną wołowiną. Najbardziej lubię je dodawać do koreańskiego bibimbapu, na który przepis jest również na blogu.
Oiji Muchim- ostre koreańskie piklowane ogórki
1 miska
składniki:
- 600 g długich ogórków lub ogórków kirby
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka papryki gochungaru
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 łyżeczka soli
- garść posiekanej dymki
Ogórki pokroić na 1 cm półplasterki, posypać solą i odstawić na 15-30 minut. Następnie dokładnie opłukać, delikatnie odcisnąć z wody i osuszyć.
Do ogórków dodać wszystkie składniki, wymieszać i włożyć do słoika, po czym schować do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Smacznego!
Oiji Muchim- Korean spicy pickled cucumbers
1 bowl
ingredients:
- 600 g long cucumbers or the best kirby cucumbers
- 1 garlic cloves, finely chopped
- 1 tablespoon gochungaru
- 1 tablespoon rice vinegar
- 1 teaspoon sugar
- 1 teaspoon sesame oil
- 1 teaspoon sesame seeds
- 1 teaspoon salt
- handful of chopped scallion
Cut cucumbers in 1 cm half slices. Sprinkle with salt and set aside for 15-30 minutes. Next wash them, squeeze carefully and dry on a paper towel. Toss cucumbers into a bowl and add all ingredients, stir well and transfer to a jar, set aside in the fridge for at least 30 minutes.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )