piątek, 9 września 2022

Zupa kokosowa udon z grzybami i olejem chili

 Coconut udon soup with mushrooms and chili oil, for English scroll down


Ultra prosta ale przepyszna. Tak można by opisać tę zupę. Robiłam ją już dwukrotnie, bo teraz jest najlepszy czas na znalezienie smacznych grzybów. Możecie użyć jakichkolwiek chcecie, ja za każdym razem dałam inne, te które akurat były dostępne w sklepie. 

Jutro obchodzę moje 30 urodziny. Czy czuję się jakoś inaczej? Czy moje życie nagle ulegnie zmianie? Nie. Wiek to tylko liczba, a liczby nie odzwierciedlają naszego życia. Ludzie są różni, są na innym etapie życiowym, mimo że mają tyle samo lat. Niezmiennie denerwuje mnie, kiedy jestem porównywana do znajomych, którzy już są po ślubie, mają dzieci albo budują dom. To też POWINNAM być ja. Bo nie ma już czasu, bo za chwilę będę już ZA STARA. Ludzie, ja mam tylko 30 lat!! Dlaczego, jako społeczeństwo, tak bardzo lubimy mówić komuś co ma zrobić ze swoim życiem, dlaczego karmimy się stereotypami i nie pozwalamy wybierać innych dróg? Dlaczego nie posiadanie dzieci i bycie niezamężną jest tak mocno krytykowane? 
Życie jest tylko jedno, wybierajmy swoją drogę w oparciu o siebie i o swoje potrzeby, a nie potrzeby innych. To my będziemy żyć tym życiem, nie mama, tata, ciotka czy znajomy. Tak bardzo mnie to smuci, że jest jeszcze tyle do zrobienia w tym temacie, że ludzie nie potrafią zrozumieć, że muszą się najzwyczajniej w świecie odpierdolić od życia drugiej osoby i dać jej spokój. 
Tak więc moje zdrowie, niech mi ta trójka z przodu przyniesie jak najwięcej szczęścia ;)

Zupa kokosowa udon z grzybami i olejem chili
4 porcje

składniki na olej chili:
- 50 g oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka płatków chili

Olej rozgrzać na patelni, wrzucić czosnek i chwilę smażyć. Dodać paprykę oraz płatki chili, smażyć minutę i przelać do słoiczka.

składniki na zupę:
- 750 g różnych grzybów (u mnie kurki, pieczarki i portobello)
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sól, pieprz do smaku
- garść dymki i trochę sezamu do podania
- 800 g świeżych noodli udon

Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami, następnie odcedzić i odstawić. 
Grzyby umyć, obrać jeśli potrzeba i pokroić w plasterki. Szalotki i czosnek pokroić w drobną kostkę, następnie zeszklić na 2-3 łyżkach oleju. Dodać grzyby, przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć do zrumienienia. Dodać sos sojowy, smażyć minutę, następnie wlać bulion i doprowadzić do wrzenia, dolać mleko kokosowe, ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10-15 minut. Przyprawić solą i pieprzem i zdjąć z ognia. Dodać olej sezamowy i wszystko wymieszać
Zupę podawać z makaronem udon, dymką, sezamem i olejem chili. 
Smacznego!

Coconut udon soup with mushrooms and chili oil
4 portions

ingredients for chili oil:
- 50 g canola oil
- 1 garlic clove, diced
- 1/2 teaspoon sweet paprika
- 1 teaspoon chili flakes

Heat oil on a pan, add garlic and fry for a minute, then add paprika and chili flakes, fry for another minute. Transfer to a clean jar and set aside.

ingredients for soup:
- 750 g different mushrooms (I used chanterelles, champignons and portobello)
- 2 shallots
- 2 garlic cloves
- piece of fresh ginger
- 1 liter veggie stock
- 1 tablespoon soy sauce or tamari
- 1 tablespoon sesame oil
- salt pepper to taste
- handful of scallion and a bit of sesame seeds for topping
- 800 g fresh udon noodles

Cook udon according to a package, then strain and set aside. 
Wash, peel if needed and slice mushrooms. Heat 2-3 tablespoons oil in a pot and add onion, fry until glossy. Add garlic and fry for a minute. Add mushrooms, season with salt and pepper and fry until golden. Next Add soy sauce and fry form one more minute. Pour stock and bring to a boil. Add coconut milk and bring again to the boil then cook for 10-15 minutes over a medium heat. Season with salt and pepper and take out from the stove. Add sesame oil and stir well. 
Serve soup with udon noodles, chili oil, scallion and sesame seeds.
Enjoy!



3 komentarze:

  1. Wszystkiego najlepszego! Oby Cię nigdy nie opuszczała Twoja odwaga w życiowych wyborach, wytrwałość w dążeniu do celu, kreatywność w gotowaniu, ciekawość świata i ludzi, optymizm. I tak banalnie ale bez tego ani rusz: żdrowia i dużo miłości!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję z całego serducha!! Piękne życzenia!!! ❤️❤️❤️

      Usuń
  2. Cudowny przepis 😋 I byle do przodu z tą 30-tką 💪 Wszystkiego najlepszego 🎂 Bycie szczęśliwym - kiedy żyjesz po swojemu 😍

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...