piątek, 6 stycznia 2023

Tradycyjna zupa wonton+ pierożki wonton

Classic Wonton soup+ Wonton dumplings



Klasycznie, witam się z Wam w Nowym Roku zupą. Nie byle jaką zupą, a jedną z moich ulubionych i taką, z którą zwlekałam o wiele za długo. Myślałam, że zrobienie zupy Wonton będzie maksymalnie trudne, czasochłonne i że nigdy nie znajdę na nią czasu. Okazało się, że nie jest tak najgorzej, choć oczywiście lepienie wontonów zajmuję trochę czasu, ale kiedy w końcu spróbujemy całości, wszelka złość czy zniecierpliwienie znika, bo ta zupa jest tego warta. Warta każdej minuty spędzonej w kuchni. Oczywiście można kupić gotowe pierożki, wtedy zupa zajmie Wam może 30 minut, ale naprawdę polecam znaleźć trochę więcej czasu i ulepić pierożki samemu :)

Zupa Wonton
ok 6 porcji

składniki na ciasto pierogowe (powinno wyjść ok 30 pierożków):
- 260 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 120 g wody

Jajko połączyć z wodą oraz solą. Całość dodać do mąki i wymieszać, następnie zagniatać na elastyczne ciasto- można trochę podsypać mąką w trakcie zagniatania. Gotowe ciasto wstawić do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. 
Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części, następnie wałkować na cienki placek (podsypując skrobią kukurydzianą podczas wałkowania) i wykrawać 7.5 kwadraty. Kwadraty posypać skrobią, aby nie przykleiły się do siebie. 

składniki na nadzienie do pierożków:
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 1 cm kawałek imbiru-starty na tarce
- 2 gałązki zielonej cebulki, drobno posiekanej
- 2 łyżki wina Shaoxing
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka oleju sezamowego

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, następnie nałożyć łyżeczkę nadzienia na środek pierożka, boki ciasta lekko posmarować wodą i złożyć pierożka, aby powstał trójkąt. Następnie końce trójkąta skrzyżować ze sobą i złączyć. 
Pierożki wrzucać do gotującej się wody i gotować ok 4 minuty, po czym wyłowić i dodać do zupy. 

składniki na zupę:
- 2.5 litra bulionu- ja użyłam warzywnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3 łyżki wina Shaoxing
- 2 łodygi zielonej cebulki
- 6 ząbków czosnku
- 3 duże plastry imbiru
- 2 łyżki cukru
- 200 g bok choy pokrojony w mniejsze kawałki
- sól do smaku

Do bulionu dodać sos sojowy, olej sezamowy, wino, zieloną cebulkę, cukier, imbir, rozgnieciony czosnek i całość zagotować. Dodać bok choy i gotować na małym ogniu og 15 minut. Następnie posolić jeśli trzeba i odstawić z ognia. 
Do miski nalać zupy, dodać ugotowane pierożki i posypać świeżą dymką.
Smacznego!

Wonton soup
around 6 portions

ingredients for wonton dough (it should be enough to make around 30 wontons):
- 260 g all purpose flour
- 1 egg
- 1/2 teaspoon salt
- 120 g water

Combine egg, water and salt then add to the flour and mix until combine. Next, knead until elastic dough. Transfer in a bowl, cover with a kitchen cloth and set aside for 1 hour.
Next divide the dough into 4 parts and roll each into thin layer then cut into 7.5 cm squares- to prevent sticking use corn starch. 

ingredients for wonton filling:
- 300 g ground pork
- piece of ginger, grated
- 2 stalks of green onion, thinly sliced
- 2 tablespoons Shaoxing wine
- 1 tablespoon soy sauce
- 1 tablespoon sesame oil
- 1/2 teaspoon salt
- 1/4 teaspoon pepper

Mix all ingredients in the bowl, then add 1 teaspoon of filling in the center of the wonton dough. Spread a bit of water on the sides of the dough and close it to get a triangle. Next cross sides of the triangle and stick them together with a bit of water. 
Add wontons in a boiling water and cook around 4 minutes, then take out from the water and add to the soup.

ingredients for soup:
- 2.5 liters stock- I used vegetable stock
- 3 tablespoons soy sauce
- 1 tablespoon sesame oil
- 3 tablespoons Shaoxing wine
- 2 stalks green onion
- 6 garlic cloves- slightly crushed
- 3 slices of fresh ginger
- 2 tablespoons sugar
- 200 g bok choy, cut in smaller pieces
- salt if needed

Pour stock in a big pan, add soy sauce, wine, oil, sugar, garlic, ginger and green onion. Bring everything to a boil, next add bok choy and cook over low heat for around 15 minutes. Next season with salt if needed. Pour soup in the bowls, add dumplings and serve with fresh green onion.
Enjoy!








1 komentarz:

  1. Omnomnom ❤ A te pierożki - ten smak 🥰 Będziemy wracać do tej zupki.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...