wtorek, 14 lutego 2023

Ciasto z musem z mango i bitą śmietaną

 Mango mousse cake with whipped cream, for English scroll down


Wprawdzie nie różowe i nie w serduszka, ale idealnie nadające się na jakąś okazję, na przykład na dzisiejsze Walentynki. Nie bardzo miałam czas na wymyślanie walentynkowych wypieków, mam ostatnio sporo na głowie, co bym nie zapomniała, że żyję :) Zrobiłam to ciasto na przyjście moich znajomych parę tygodni temu i mając niewiele czasu, musiałam improwizować i stworzyć coś na szybko. Tak się złożyło, że miałam w lodówce pulpę z mango, która tylko czekała na swoją kolej. Tak powstało to ciasto z musem mango, które zaskakuje swoją lekkością i orzeźwiającym smakiem. Nie lubię, kiedy wypieki są za słodkie, więc nie dodawałam za wiele cukru, bo sama pulpa była wspaniale słodka. Myślę, że wyszło mi to całkiem nieźle, zresztą przekonajcie się sami :)

Ciasto z musem z mango i bitą śmietaną
tortownica o śr. 22 cm

składniki na biszkopt:
- 2 jajka
- 45 g mąki pszennej
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 65 g cukru
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli

Piekarnik nastawić na 180 C- termoobieg. Dno tortownicy wyłożyć proszkiem do pieczenia.
Mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać cukier i miksować do uzyskania gęstej i błyszczącej piany. Dodawać po jednym żółtku, miksując do całkowitego połączenia. W dwóch turach dodać mąkę, delikatnie mieszając szpatułką do połączenia. 
Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20 minut.
Ciasto wyjąć i ostudzić, następnie zdjąć papier do pieczenia i wsadzić ponownie do tortownicy. 

składniki na mus mango:
- 400 g pulpy z mango- polecam pulpę, zamiast dojrzałych owoców, smak jest o wiele lepszy
- 300 g śmietanki kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2-3 łyżek cukru pudru, w zależności od słodkości pulpy, ja dodałam jedynie jedną łyżkę

dodatkowo:
- 3 łyżki wody + 1 łyżka soku z cytryny
- 200 g śmietanki kremówki + 1 łyżka cukru pudru

Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, aby ją przykryć, wymieszać do połączenia i odstawić do napęcznienia na 5 minut. Następnie rozpuścić żelatynę, ale jej nie zagotować. Wlać odrobinę pulpy do żelatyny i energicznie wymieszać po czym całość dodać do reszty pulpy i wymieszać do połączenia. Dodać cukier w zależności od upodobań i wymieszać do połączenia.
Kremówkę ubić na sztywno, po czym partiami dodawać do ciasta, delikatnie ale dokładnie mieszać szpatułką do połączenia.

Biszkopt nasączyć wodą z cytryną, po czym wlać mus. Całość wygładzić i wstawić do lodówki na parę godzin aż mus się dobrze zestali- najlepiej na całą noc.
Następnie, ubić 200 g kremówki na sztywno, w połowie dodając cukier puder. Kremówkę przenieść do rękawa cukierniczego z wybraną końcówką (ja użyłam Wilton 6B). 
Ostrożnie zdjąć obręcz tortownicy z ciasta- ja najpierw objechałam delikatnie ciasto tępym nożem, aby oddzielić je od tortownicy. Ciasto dekorować bitą śmietaną wedle upodobań.
Smacznego!

Mango mousse cake with whipped cream
22 cm round form

ingredients for sponge:
- 2 eggs
- 45 g wheat flour
- 15 g potato starch
- 65 g sugar
- pinch of salt
- pinch of baking powder

Preheat oven to 180 C. Line parchment paper ot the bottom of the form. Sift flour, starch and baking powder through a sieve.
Separate whites and yolks. Beat whites with pinch of salt until stiff peaks, then gradually add sugar, beating constantly until dense and glossy foam. Add one yolk at a time, mixing until combined. Add flour mix in two rounds, carefully combine it with the foam by spatula. Pour batter in the form, even and put to the preheated oven, bake around 20 minutes until fluffy. Take out from the oven and set aside to cool, then remove baking paper and put the sponge again to the form.

ingredients for mousse:
- 400 g mango pulp
- 2-3 tablespoons icing sugar
- 3 teaspoons gelatin
- 300 g heavy cream

Pour a bit of cold water to the gelatin to cover it, stir until combined and set aside for 5 minutes until soaked. Next, melt it but do not bring it to boil!. Add a bit of pulp into the melted gelatin and stir to combine, then add the mix in the pulp and stir again. Add sugar- it depends how sweet you want your cake, I added only 1 tablespoon, because my mango pulp was very sweet. 
Beat heavy cream until stiff peaks then add it in three turns to the mango pulp, stir it carefully with spatula until combined but do not destroy the foam. 

remaining ingredients:
- 3 tablespoon water+ 1 tablespoon lemon juice
- 200 g heavy cream+ 1 tablespoon icing sugar

Punch the sponge with water and lemon then pour mango mousse on top, even nicely and put in the fridge for at least couple of hours until set but the best overnight. Next, carefully take out the ring from the form- I used unsharpened knive first to separate ring from the cake and then I removed the ring. 
Beat heavy cream until whipped, add icing sugar in the middle of beating. Transfer the whipped cream in a piping bag with cream tip (I used Wilton 6B) and decorate the cake.
Enjoy!











1 komentarz:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...