czwartek, 16 lutego 2023

Mini pączki ze skyru na ostatnią chwilę

 Mini doughnuts from Icelandic yoghurt skyr, for English scroll down


Na dzisiejszy dzień czeka wielu i powód dla większości jest ten sam: pączki, pączusie, pączuniunie. Najsłodszy dzień w roku, w którym ilość nie powinna grać roli, ale jakość już jak najbardziej :)
Najlepiej usmażyć swoje pączki, bo wtedy jest i satysfakcja z samego zrobienia i oczywiście wszystko, co domowe ma mniej kalorii :) Często jednak nie ma się czasu na robienie ciasta, smażenie, nadziewanie. I tutaj polecam dwie opcje, albo iść do naprawdę dobrej cukierni i kupić sobie parę pączków albo usmażyć szybkie pączki gotowe w pół godziny. Ja zwykle wybieram opcje numer dwa z tego powodu, że w Norwegii, a przynajmniej blisko mnie, nie ma dobrych polskich pączków. Są w polskich sklepach, ale niestety nie są najlepszej jakości. A ja mam z pączkiem relację love-hate, bo z jednej strony uwielbiam pączki ale z drugiej musi on być naprawdę dobry. Takie coś suchego z kropką nadzienia mnie totalnie odrzuca. 
Mam dla Was przepis, który możecie zrobić dzisiaj po przyjściu z pracy w naprawdę krótkim czasie. Będziecie mieć pyszne i domowe pączki bez większego wysilania się, wystarczy skompletować wszystkie składniki i do dzieła :) 
Pączki ze skyrem są wspaniałe, lekkie, jędrne i bardzo pyszne. W Norwegii skyr jest niesamowicie popularny, ale i w Polsce przejmuje pałeczkę. Zdecydowanie polecam Wam ten przepis i słodkiego Tłustego Czwartku! :)

Mini paczki ze skyru
ok 30 sztuk

składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 300 g skyru
- 3 jajka
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-3 łyżki cukru- ja nie dałam w ogóle

- cukier + cynamon do obtoczenia
- olej słonecznikowy do smażenia

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i odstawić.
Skyr połączyć z jajkami i jeżeli używasz, z cukrem. Do mokrych dodać suche i wszystko dobrze wymieszać. Ciasto odstawić na 10 minut.
W międzyczasie rozgrzać olej do smażenia na głębokim tłuszczu- powinien mieć 180 C.
Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego i odciąć końcówkę, aby powstała dosyć spora dziurka. 
Ciasto wyciskać nad gorącym olejem i odcinać nożyczkami, aby swobodnie spadło do środka. Pączki smażyć do zrumienienia- powinny same obrócić się na drugą stronę. 
Gotowe pączki przenieść na papier kuchenny, a kiedy odrobinę ostygną, do cukru z cynamonem i obtoczyć solidnie. 
Pączki są najlepsze zaraz po usmażeniu.
Smacznego!

Mini doughnuts form Icelandic yoghurt skyr
around 30 mini doughnuts

ingredients:
- 300 g all purpose flour
- 300 g skyr
- 3 eggs
- 1-3 tablespoons sugar- I didn't add any
- 1.5 teaspoons baking powder

- sugar+ cinnamon for coating
- sunflower oil for frying

Sift flour and baking powder to a bowl, set aside.
In another bowl, add eggs , sugar if you are using and skyr and stir until combined. Add dry ingredients and stir well until combined. Set aside for 10 minutes.
Meanwhile preheat oil for deep frying- it should have 180 C.
Transfer the dough in a piping bag and cut the end to ake quite big hole. Slowly pipe the dough over the oil and cut with scissors, fry few minutes until golden brown. Take doughnuts out on a paper towel and when they are less hot, add to the sugar with cinnamon and coat well.
Doughnuts are the best right after frying.
Enjoy!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...