Stir fry udon with soy paste sauce and pork loin, for English scroll down
Koreańska pasta sojowa doenjang to istna bomba umami. Jest to pasta na bazie fermentowanej soi, która gości w Korei już od wielu wielu lat. Można by powiedzieć, że to takie koreańskie miso, choć puryści jedzeniowi mogliby się oburzyć ;) Osobiście uwielbiam tę pastę za jej nieoceniony aromat wielozadaniowość. Można z niej zrobić wiele wspaniałych tradycyjnych dań koreańskich, które pojawią się za jakiś czas na blogu, ale można ją wykorzystać do naprawdę różnych rzeczy.
Dzisiaj użyłam jej jako bazy do sosu i połączyłam ją z moimi ukochanymi noodlami udon. Bardzo smakowało mi to połączenie, danie miało ogromną ilość umami, czyli tego, co każdy lubi najbardziej :)
Jeśli jesteście fanami azjatyckich smaków to te noodle na pewno Wam zasmakują :)
Stir fry udon w sosie z pasty sojowej z wieprzowiną
4 porcje
składniki na sos:
- 100 g pasty sojowej doenjang
- 1 łyżeczka pasty gochujang
- 1 łyżka brązowego cukru
- 60 g wody
Wszystkie składniki wymieszać w misce, odstawić.
składniki na mięso:
- 500 g schabu
- 1 łyżka mirin
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
Imbir i czosnek drobno posiekać, schab pokroić w paski. Do miski dodać wszystkie składniki, wymieszać i marynować 30 minut
pozostałe składniki:
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 papryka
- 800 g noodli udon
Cukinię i marchewkę pokroić w półplasterki, cebulę w kostkę a paprykę w słupki. Noodle ugotować według opisu na opakowaniu.
W woku na 2-3 łyżkach oleju zeszklić cebulę, następnie dodać mięso i smażyć do zmiany koloru. Dodać marchewkę i chwilę smażyć. Następnie dodać cukinię oraz paprykę i smażyć jeszcze przez moment. Do woka dodać noodle oraz sos i wymieszać energicznie do połączenia i lekkiego zgęstnienia.
Podawać z dymką.
Smacznego!
Stir fry udon with soy paste sauce and pork loin
4 portions
ingredients fors sauce:
- 100 g doenjang paste
- 1 teaspoon gochujang paste
- 1 tablespoon brown sugar
- 60 g water
ingredients for meat:
- 500 g pork loin
- 1 teaspoon mirin
- 3 garlic cloves
- 2 cm piece of ginger
- 2 tablespoons soy sauce
Finely dice garlic and ginger, cut meat in stripes. Put all ingredients in a bowl and mix until combined, set aside for 30 minutes.
remaining ingredients:
- 1 zucchini
- 1 carrot
- 1 onion
- 1 red bell pepper
- 800 g udon noodle
Finely dice onion, cut carrot and zucchini in half slices and bell pepper in stripes. Cook noodle according to the package.
Heat 2-3 tablespoons oil in a wok and add onion, fry until glossy, add meat and fry until it has changed the colour- around 2 minutes. Next add carrot and fry for a moment, then add zucchini and bell pepper and fry for 2 minutes more. Add noodle and sauce, stir well until combined and slightly thickened.
Serve with spring onion.
Enjoy!
Idealny przepis na szybki obiad.
OdpowiedzUsuń