czwartek, 2 marca 2023

Stir fry udon w sosie z pasty sojowej z wieprzowiną

 Stir fry udon with soy paste sauce and pork loin, for English scroll down


Koreańska pasta sojowa doenjang to istna bomba umami. Jest to pasta na bazie fermentowanej soi, która gości w Korei już od wielu wielu lat. Można by powiedzieć, że to takie koreańskie miso, choć puryści jedzeniowi mogliby się oburzyć ;) Osobiście uwielbiam tę pastę za jej nieoceniony aromat wielozadaniowość. Można z niej zrobić wiele wspaniałych tradycyjnych dań koreańskich, które pojawią się za jakiś czas na blogu, ale można ją wykorzystać do naprawdę różnych rzeczy.
Dzisiaj użyłam jej jako bazy do sosu i połączyłam ją z moimi ukochanymi noodlami udon. Bardzo smakowało mi to połączenie, danie miało ogromną ilość umami, czyli tego, co każdy lubi najbardziej :) 
Jeśli jesteście fanami azjatyckich smaków to te noodle na pewno Wam zasmakują :)

Stir fry udon w sosie z pasty sojowej z wieprzowiną 
4 porcje

składniki na sos:
- 100 g pasty sojowej doenjang
- 1 łyżeczka pasty gochujang
- 1 łyżka brązowego cukru
- 60 g wody

Wszystkie składniki wymieszać w misce, odstawić. 

składniki na mięso:
- 500 g schabu
- 1 łyżka mirin
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego

Imbir i czosnek drobno posiekać, schab pokroić w paski. Do miski dodać wszystkie składniki, wymieszać i marynować 30 minut

pozostałe składniki:
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 papryka
- 800 g noodli udon

Cukinię i marchewkę pokroić w półplasterki, cebulę w kostkę a paprykę w słupki. Noodle ugotować według opisu na opakowaniu. 
W woku na 2-3 łyżkach oleju zeszklić cebulę, następnie dodać mięso i smażyć do zmiany koloru. Dodać marchewkę i chwilę smażyć. Następnie dodać cukinię oraz paprykę i smażyć jeszcze przez moment. Do woka dodać noodle oraz sos i wymieszać energicznie do połączenia i lekkiego zgęstnienia.
Podawać z dymką.
Smacznego!

Stir fry udon with soy paste sauce and pork loin
4 portions

ingredients fors sauce:
- 100 g doenjang paste
- 1 teaspoon gochujang paste
- 1 tablespoon brown sugar
- 60 g water

ingredients for meat:
- 500 g pork loin
- 1 teaspoon mirin
- 3 garlic cloves
- 2 cm piece of ginger
- 2 tablespoons soy sauce

Finely dice garlic and ginger, cut meat in stripes. Put all ingredients in a bowl and mix until combined, set aside for 30 minutes.

remaining ingredients:
- 1 zucchini
- 1 carrot
- 1 onion
- 1 red bell pepper
- 800 g udon noodle

Finely dice onion, cut carrot and zucchini in half slices and bell pepper in stripes. Cook noodle according to the package. 
Heat 2-3 tablespoons oil in a wok and add onion, fry until glossy, add meat and fry until it has changed the colour- around 2 minutes. Next add carrot and fry for a moment, then add zucchini and bell pepper and fry for 2 minutes more. Add noodle and sauce, stir well until combined and slightly thickened.
Serve with spring onion.
Enjoy!





1 komentarz:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...