Spinach, goat cheese and horseradish tart, for English scroll down
Zielony i żółty to kolory ewidentnie kojarzące mi się z Wielkanocą i wiosną. Wszystko powoli zaczyna budzić się do życia i świat nabiera pięknych kolorów. W Norwegii raczej się wiośnie nie spieszy, choć już powoli, bardzo powoli widać jej przebłyski przynajmniej w Oslo, bo w górach nadal 1.5 metra śniegu. To była długa zima, chyba najdłuższa, jakiej doświadczyłam w Norwegii. Do tego bardzo ciemna, miałam wrażenie, jakbym mieszkała na północy, gdzie panuje noc polarna. Słońca było jak na lekarstwo, natomiast pochmurnej pogody było aż zanadto. Do tego śnieg i minusowe temperatury. To była bardzo długa zima.
Myślę, że większość wypatruje już zazieleniającej się trawy i kwitnących kwiatów, choć jak ktoś mi kiedyś powiedział, zima w Norwegii trwa do Wielkanocy i to w sumie prawda, bo Norwegowie mają fantastyczną tradycję wyjeżdżania na Wielkanoc w góry i właśnie wtedy zakańczają swój sezon narciarski ostatnimi zjazdami albo wycieczkami w biegówkach po już topniejącym śniegu.
Ta tarta przywodzi mi na myśl ciepłe, kwietniowe popołudnie z już prażącym plecy słońcem. Jeszcze wełniany sweter, ale już okulary przeciwsłoneczne na nosie. Zapach świeżej ziemi i gwizd pierwszych owadów. Taka właśnie jest ta tarta.
Tarta ze szpinakiem, kozim serem i chrzanem
forma na tarte 28 cm
składniki na spód:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Następnie wrzucić masło i rozcierać do powstania kruszonki. Dodać jajko i szybko ugnieść kulę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć na kształt dysku i wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę.
Następnie wyjąć z lodówki i rozwałkować na 3-4 mm. Ciasto przełożyć na formę do pieczenia i wyłożyć starannie dno i boki formy. Dno formy nakłuć widelcem, następnie przykryć folią lub papierem do pieczenia i wsypać obciążenie ( u mnie surowy ryż).
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, po czym wyjąć, wyciągnąć obciążenie i wstawić ponownie do piekarnika, piec kolejne 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
składniki na nadzienie:
- 200 g szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 200 g jogurtu greckiego
- 300 g śmietany gęstej 18 % lub creme fraiche
- 200 g naturalnego koziego sera
- 1-2 łyżeczki chrzanu (zależy od mocy)
- sól, pieprz do smaku
- sok i skórka z 1/2 cytryny
Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół.
Cebulę oraz czosnek pokroić w małą kostkę. Na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego podsmażyć cebulę do zeszklenia, dodać czosnek i chwilę smażyć. Dodać szpinak i smażyć aż całość zwiędnie, następnie odstawić do przestudzenia i posiekać nożem na jeszcze mniejsze kawałki.
Do miski dodać śmietanę, jogurt, sok i skórkę z cytryny, chrzan i jajka, wymieszać do połączenia. Dodać pokruszony kozi ser i dokładnie wymieszać do połączenia. Dodać szpinak, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać do połączenia. Nadzienie wylać na ostudzony spód, wyrównać i wstawić do piekarnika, piec ok 45 minut do zrumienienia. Następnie wyjąć z piekarnika, chwilę ostudzić i podawać ze świeżym koperkiem.
Smacznego!
Spinach, goat cheese and horseradish tart
28 cm tart form
ingredients for crust:
- 300 g all purpose flour
- 200 g cold and cubed butter
- 1 egg
- 1/2 teaspoon salt
Preheat oven to 180 C.
Sift flour and add in a bowl with salt, add butter and crush with fingers until crumbled. Add egg and quickly form a ball. Next, wrap ball in a plastic foil and flatten in a disc shape, take to the fridge for at least 1 hour.
Next, take the dough out from the fridge and roll out on 3-4 cm circle then transfer on a tart form and fill bottom and sides of the form with crust. Prick the bottom with a fork, then cover with aluminium foil or baking paper and fill with crust weight (I used raw rice). Transfer in the preheated oven and bake 10 minutes, then remove from the oven and remove the weight. Put the tart again in the oven and bake another 10 minutes. Next, take it out from the oven and set aside to cool.
ingredients for filling:
- 200 g spinach
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 2 eggs
- 200 g Greek yoghurt
- 300 g thick sour cream or creme fraiche
- 200 g natural goat cheese
- 1-2 teaspoon horseradish (depends on the power)
- juice and zest of 1/2 lemon
- salt, pepper to taste
Finely dice onion and garlic. Heat 2-3 tablespoons canola oil and fry onion until glossy, add garlic and fry for 30 more seconds. Add spinach and fry until wilted, set aside and let cool then cut in even smaller pieces.
In a bowl combine eggs, yoghurt, sour cream, horseradish, zest and juice of 1/2 lemon, next add crumbled goat cheese and stir to well combined. Add spinach, season with salt and pepper and stir until combined. Pour the filling over the cooled crust, even and take in the preheated oven, bake around 45 minutes then take out and set aside to cool a bit.
Serve with fresh dill.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )