Deviled egg with beetroots, goat cheese and horseradish, for English scroll down
Wielkanoc tuż tuż, więc nie mogło zabraknąć nowego przepisu na jajka faszerowane. I to jakie! Muszę przyznać, że to jedne z pyszniejszych, które udało mi się zrobić, choć mam wrażenie, że piszę tak przy każdym z przepisów na jajka faszerowane. Ja po prostu uwielbiam jajka :)
Postanowiłam połączyć buraki, kozi ser i chrzan w jedno pyszne nadzienie, które okazało się strzałem w dziesiątkę. Jajka prezentują się również przepięknie, szczególnie na niebieskich talerzach, będą na pewno piękną ozdobą wielkanocnego stołu.
Jajka faszerowane z burakami, kozim serem i chrzanem
10 sztuk
składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 150 g upieczonych lub ugotowanych buraków
- 150 g kremowego serka koziego w roladce- ale nie pleśniowego
- 1 płaska łyżka majonezu
- 1 łyżeczka chrzanu
- sól, pieprz do smaku
- koperek do dekoracji
Jajka przekroić na pół i delikatnie wyjąć żółtka.
Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Żółtka połączyć z majonezem, kozim serem oraz chrzanem. Dodać buraki, sól i pieprz, wszystko delikatnie ale dokładnie wymieszać, następnie przełożyć do rękawa cukierniczego.
Nadzienie wyciskać do pustych białek, udekorować koperkiem i odrobinką koziego sera.
Smacznego!
Deviled eggs with beetroots, goat cheese and horseradish
10 pieces
ingredients:
- 5 hard boiled eggs
- 5 hard boiled eggs
- 150 g baked or cooked beetroots
- 150 g creamy goat cheese
- 1 flat tablespoon mayonnaise
- 1 teaspoon horseradish
- salt pepper to taste
- dill for decoration
Cut eggs in half and carefully take out yolks.
Coarsely grate beetroots. In a bowl add yolks, mayonnaise, horseradish and goat cheese, stir everything to combine. Add beetroots and season with sal and pepper. Stir everything to combined and transfer to a piping bag. Pipe filling over the whites, decorate with dill and a bit of goat cheese.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )