Beef chow fun, for English scroll down
Chyba dawno nie miałam tak intensywnego stycznia. Zwykle dzieje się sporo, ale zazwyczaj wszystko się rozkręca i jestem w stanie dopasować się do tego tempa. Ten styczeń mnie zmiótł z powierzchni i wypluł gdzieś daleko. Bardzo staram się nadążać ze wszystkim, niestety blog musiał na mnie poczekać. Luty nie zapowiada się lepiej, ale wierzę, że znajdę chwilę, aby zachęcić Was do ugotowania czegoś dobrego :)
Te noodle są jednymi z moich ulubionych, są niesamowicie proste w zrobieniu, ale smakują idealnie. Makaron ryżowy jest szerszy niż zwykle, soczysta wołowina rozpływa się w ustach, a groszek spaja całość, przyjemnie chrupiąc. Tradycyjnie powinny być kiełki fasoli, ale niestety od jakiegoś czasu nie mogę ich znaleźć w sklepie.
Beef chow fun
4 porcje
składniki na sos:
- 90 ml sosu sojowego
- 30 ml wina shaoxing
- 2 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki wymieszać w misce do połączenia i dostawić na później.
składniki na mięso:
- 500 g antrykotu/polędwicy wołowej
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki wina shaoxing
- 2 łyżki sosu sojowego
Mięso pokroić w cienkie paseczki- najlepiej zamrozić kawałek mięsa, następnie na wpół odmrozić i takie mięso pokroić w paski. Wyjdą o wiele bardziej cienkie niż, gdybyście kroili świeże mięso.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce i odstawić na 30 minut.
pozostałe składniki:
- 400 g szerokich noodli ryżowych (10 mm)
- 3 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- pęczek dymki pokrojonej na 3-4 cm paski- tylko cielona część
- 200 g groszku cukrowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
Czosnek oraz imbir posiekać drobno, makaron ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Do rozgrzanego woka wrzucić mięso i smażyć 2-3 minuty aż zacznie zmieniać kolor. Dodać groszek i smażyć chwilę. Następnie wrzucić czosnek oraz imbir i smażyć 30 sekund. Dodać dymkę i dobrze wymieszać. Dodać makaron, sos oraz olej sezamowy i wszystko smażyć jeszcze minutę.
Podawać od razu.
Smacznego!
Beef chow fun
4 portions
ingredients for sauce:
- 90 ml soy sauce
- 30 ml shaoxing wine
- 2 łyżeczki cukru
Mic all ingredients in a bowl and set aside for later.
ingredients for meat:
- 500 g beef for steak
- 1 tablespoon corn starch
- 2 tablespoon shaoxing wine
- 2 tablespoon soy sauce
Cut meat in very thin slices- the best way to do it is either using a meat slicer or half freeze the meat and then cut.
Mix all ingredients in a bowl and set aside for 30 minutes.
remaining ingredients:
- 400 g wide rice noodles (10 mm)
- 400 g wide rice noodles (10 mm)
- 3 garlic cloves
- piece of fresh ginger
- bunch of spring onion- only green part cut in 3-4 cm stripes
- 200 g sugar peas
- 1 tablespoon sesame oil
Finely dice garlic and ginger. Cook noodles according to the packaging.
Heat a wok then add meat and fry for 2-3 minutes until it has started to change the colour. Add sugar peas and fry for a minute. Next, add garlic and ginger and fry for 30 seconds. Add spring onion and stir everything well. Add noodles, sauce and sesame oil, stir and fry for another minute.
Serve immediately.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )