wtorek, 23 maja 2023

Pieczone szparagi panierowane w panko i parmezanie

 Crispy Parmesan baked asparagus, for English scroll down


Jeszcze cieplutki, bo robiony dwa dni temu, przepis na fantastyczne chrupiące szparagi właśnie się dla Was napisał :) Nie czekałam z tym przepisem, bo sezon szparagowy jest naprawdę krótki, a te szparagi bardzo warto zrobić, koniecznie z podwójnej porcji, bo znikają tak szybko, jak się pojawiają. Zrobiłam je jako przekąskę na niedzielne popołudnie i żałowałam, że nie zrobiłam więcej. Zjedliśmy je w 5 minut i mieliśmy ochotę na o wiele więcej :) Myślę, że jest to przepis szczególnie dla tych, którzy tak średnio się mają ze szparagami, ale chcieliby je polubić- jest to zatem przepis idealny dla Was. Ja szparagi uwielbiam, więc wiedziałam, że tak czy siak będą mi smakować. Rzeczą, która jest tutaj dosyć ważna to kratka do pieczenia, bo na niej szparagi wychodzą najbardziej chrupiące, ze względu na przepływ powietrza z obydwu stron przez cały proces pieczenia. 
Zróbcie je koniecznie, najlepiej w akompaniamencie dobrego, białego wina (polecam chablis, riesling, a nawet szampana, jeśli połączycie je ze stekiem to zdecydowanie jakieś lżejsze czerwone- chianti lub lżejszy burgund) i kilku przyjaciół :)

Pieczone szparagi panierowane w panko i parmezanie
paręnaście sztuk

składniki na sos:
- 100 g gęstej kwaśnej śmietany 35 % lub creme fraiche
- 100 g majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Czosnek posiekać drobno, wszystkie składniki połączyć w misce, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać, odstawić.

składniki na szparagi:
- 500 g zielonych szparagów
- 3 jajka
- ok 100 g mąki pszennej
- 60 g panko
- 40 g startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku

Piekarnik nastawić na 220 C- termoobieg+ grzanie góra dół jeśli możliwe jednocześnie.
Panko połączyć z parmezanem w naczyniu (najlepiej takim, które pasuje długością do szparagów- będzie prościej) i wymieszać. Do kolejnego naczynia wbić jajka i rozkłócić. W następnym naczyniu połączyć mąkę z solą i pieprzem.
Odciąć zdrewniałe części szparagów, następnie szparaga moczyć w jajku, obtoczyć w mącę, znowu zamoczyć w jajku i obtoczyć w panko i parmezanie. Gotowe szparagi odkładać na kratkę do pieczenia. Całość przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 12-15 minut do zdecydowanego zarumienienia się warstwy zewnętrznej. Szparagi wyjąć z piekarnika, chwilę ostudzić i podawać z sosem.
Smacznego!

Crispy Parmesan baked asparagus
around 20 sticks

ingredients for sauce:
- 100 g thick sour cream or creme fraiche
- 100 g mayonnaise
- 1 tablespoon lemon juice
- 3 garlic cloves
- salt, pepper

Finely dice garlic and combine all ingredients in a bowl, season with salt and pepper and set aside.

ingredients for asparagus:
- 500 g green asparagus
- 3 eggs
- around 100 g wheat flour
- 60 g panko
- 40 g grated Parmesan
- salt, pepper 

Preheat oven to 220 C- with fan.
Combine panko and Parmesan in one container- the best if container is the same length as asparagus- it's gonna be much easier. In another container add eggs and whisk them slightly until combined. In third container add flour and season with salt and pepper.
Trim asparagus and coat with eggs, next coat with flour and put again in eggs. Next coat in panko and parmesan coating and press slightly so whole asparagus is nicely coated.  Put asparagus on a baking rack and then put to the preheated oven, bake around 12-15 minutes until crispy and well golden brown.
Take out from the oven, set aside for few minutes until slightly cool and serve with sauce.
Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...