Rhubarb Eton mess with vanilla cream, for English scroll down
ps. Do wszystkim mam! Jesteście wspaniałe :)
Rabarbarowy Eton mess z kremem waniliowym
4-5 porcji
składniki na beziki:
- 120 g cukru
- 2 białka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Piekarnik rozgrzać na 105 C.- grzanie góra-dół.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie powoli dodawać cukier i miksować non stop do uzyskania gęstej i błyszczącej piany. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować do połączenia. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i na papierze do pieczenia wyciskać rozetki.
Rozetki włożyć do piekarnika i suszyć przez godzinę. Następnie wyłączyć piekarnik, ale nie otwierać drzwiczek. Zostawić bezy do całkowitego ostudzenia w piekarniku.
składniki na krem waniliowy:
- 2 żółtka
- 25 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- 35 g cukru
- 250 ml mleka
- laska wanilii
Żółtka połączyć z cukrem i mąką ziemniaczaną. skrobią kukurydzianą w misce.
Rozciąć laskę wanilii i wyskrobać ziarenka, następnie umieścić je razem z laską wanilii w garnuszku z mlekiem i podgrzać do prawie zagotowania, następnie zdjąć z ognia i wyciągnąć laskę wanilii. Mleko wlać bardzo powoli do masy żółtkowej, cały czas mieszając do połączenia. Masę przelać z powrotem do garnuszka i podgrzewać do zagotowania i zgęstnienia kremu. Krem należy mieszać cały czas, aby nie powstały grudki i przypalenia. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.
składniki na rabarbar:
- 300 g rabarbaru
- 50 g cukru
Rabarbar pokroić na 2-3 cm kawałki, zasypać cukrem i przełożyć do garnuszka. Podgrzewać ok 10 minut aż rabarbar zacznie się rozpadać, ale parę kawałków nadal będzie całych. Odstawić do ostudzenia.
pozostałe składniki:
- 400 g śmietanki kremówki
Kremówkę ubić na sztywną pianę. Bezy przełożyć do woreczka strunowego (zostawić parę do dekoracji) i rozgnieść na mniejsze kawałki, następnie dodać do kremówki i wymieszać.
Do miski przełożyć kremówkę z bezami, dodać krem waniliowy i rabarbar. Udekorować pozostałymi bezikami i miętą.
Smacznego!
Rhubarb Eton mess with vanilla cream
4-5 portions
ingredients for meringue:
- 120 g sugar
- 120 g sugar
- 2 egg whites
- 1 teaspoon potato starch
- pinch of salt
Preheat oven to 105 C.
Beat whites with pinch of salt until stiff peaks, next gradually add sugar and mix until whiny and thick foam. Add potato starch and mix until combined. Transfer meringue in a piping bag and pipe meringue kisses. Next put to the preheated oven and dry for an hour, then turn of the oven but let meringue stay in the oven until completely dry.
ingredients for pastry cream:
- 2 yolks
- 25 g corn or potato starch
- 35 g sugar
- 1 vanilla stalk
- 250 ml milk
Combine yolks, sugar and potato/corn starch in a bowl.
Cut stalk an take vanilla seeds out, next put seeds and stalk in a pan with milk. Bring milk almost to boil, then take out from the stove and gradually pour milk over the yolk mixture, stir all the time. Next pour liquid again to the pan and put to the stove. Cook over medium heat until boil and thickened, sitr all the time to prevent lumps and burns. Take out from the stove and set aside to cool.
ingredients for rhubarb:
- 300 g rhubarb
- 50 g sugar
Cut rhubarb in 2-3 cm pieces, then add to the saucepan with sugar. Cook around 10 minutes until rhubarb starts to fall apart but there are still some pieces of rhubarb, set aside to cool.
remaining ingredients:
- 400 g heavy cream
- 400 g heavy cream
Whip heavy cream until whipped. Put meringue kisses to a zip lock bag (leave few meringues for decoration) and crush for smaller pieces, then add to the whipped cream and stir until combined.
Add the cream in the bowl, then add vanilla cream and rhubarb. Decorate with remaining meringue kisses and mint.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )