poniedziałek, 19 czerwca 2023

Ryż sushi z łososiem, mango, awokado i ogórkiem

 Salmon, mango, avocado and cucumber sushi bowl, for English scroll down


W prostocie tkwią szczegóły, a ten talerz jest tego świetnym przykładem. Pokrojone warzywa, surowa ryba i ryż do sushi, trochę sosu sojowego i srirachy, tyle. Aż tyle. Niby tak mało, a tak dużo. Jest to takie sushi bez zawijania, w skrócie oczywiście. 
Osobiście uwielbiam surowego łososia i mogłabym go jeść na okrągło a w połączeniu z awokado i mango jest już totalnie nie do pobicia. Jest to danie szczególnie na teraz, bo najlepiej smakuje na zimno, a kiedy za oknem jest 30 stopni, nie ma się ochoty na nic gorącego. 
ps. Pamiętajcie, że każdą rybę, którą jemy na surowo należy zamrozić na przynajmniej 24 godziny, chyba że ryba pochodzi z takiej hodowli, która gwarantuje w 100 %, że ich owoce morza są bezpieczne do spożycia bez zamrażania. 

Ryż sushi z łososiem, mango, awokado i ogórkiem
2 porcje

składniki na ryż:
- 300 g ryżu krótkoziarnistego
- 360 g wody
- 1 kawałek kombu

- 4 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli

Ocet połączyć z cukrem i solą, chwilę gotować aż wszystkie składniki się połączą, odstawić do ostudzenia.
Ryż płukać kilkakrotnie aż woda będzie transparentna, następnie wlać 360 g wody i odstawić ryż na 30 minut. Po tym czasie do ryżu dodać kombu i wstawić do gotowania. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok 10-12 minut aż ryż wchłonie całą wodę, następnie przełożyć ryż do miski i wlać miksturę octową. Delikatnie wymieszać ryż łyżką do ryżu i przykryć ściereczką. Ryż odstawić na parę godzin do kompletnego wystudzenia.

pozostałe składniki:
- 1 duże awokado
- pół dużego mango
- pół ogórka
- ok 250 g surowego filetu z łososia
- sezam do dekoracji
- sos sojowy do sushi i sriracha 

Łososia, awokado oraz mango pokroić w cienkie plasterki, ogórka obrać obieraczką, aby powstały długie cienkie plasterki. 
Na talerze ułożyć ryż, następnie awokado, ogórka, łososia oraz mango. Całość posypać sezamem. Jeść maczając wszystkie elementy w sosie sojowym oraz srirachy. 
Smacznego!

Salmon, avocado, mango and cucumber sushi bowl
2 portions

ingredients for rice:
- 300 g sushi rice
- 360 g water
- 1 piece of kombu

- 4 tablespoons rice vinegar
- 2 tablespoons sugar
- 1 teaspoon salt

Combine vinegar, sugar and salt in a bowl, cook until dissolved, set aside to cool.
Wash rice as many time as the water is clear, then put 360 g water and set aside. Next add kombu and start cooking the rice under a lid. Cook approx. 10-12 minutes until the rice is absorbed all water, then set aside, take out the kombu and transfer the rice into a bowl. Add vinegar mixture and slowly stir rice with a rice spoon. Cover with a kitchen towel and set aside until completely cool.

remaining ingredients:
- 1 big avocado
- half of the big mango
- half of the cucumber
- around 250 g raw salmon
- sesame seeds for decorations
- sushi soy sauce and sriracha 

Cut salmon, mango and avocado until thin slices, peel cucumber with a peeler so it makes very thic slices. Spread rice over the plates and add cucumber, avocado, mango and salmon on top. Sprinkle with sesame seeds. Eat by dipping everything in soy sauce and sriracha.
Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...