czwartek, 29 czerwca 2023

Lody solona pistacja bez maszyny

 Salted pistachio ice creams (no churn), for English scroll down


Czasami w napadach namiętności do lodów, mam w koszyku maszynę do lodów, ileż to wspaniałych lodów mogłabym zrobić, nie martwiąc się, że muszę je wyciągać, co chwilę z zamrażarki, miksować i zajmować się tym przez cały dzień. Mój rozsądek jednak bierze górę, bo jak dotąd maszyny do lodów jeszcze nie nabyłam. Nie mam na nią miejsca, a zamiast niej mogłabym kupić coś o wiele bardziej przydatnego, no i ile ja bym tych lodów ukręciła tak naprawdę? Użyłabym tej maszyny pewnie dwa razy w roku, mając zawsze nadzieję, że będę po nią sięgać częściej. 
Oczywiście gdybym miała kuchnię o powierzchni 20 m2 to pewnie nie zastanawiałabym się tak długo, ale jak na razie odkładam ten zakup na dalszy plan. A niestety lody uwielbiam. Na szczęście są sposoby, aby je zrobić bez maszyny i bez co półgodzinnego wyjmowania ich z zamrażarki i jest to, jak na razie najlepsze rozwiązanie dla mnie. 
Teraz powiedźcie mi jedno, kto nie lubi solonej pistacji? :) Ja nie znam takiej osoby, a przynajmniej nic o tym nie wiem :) Solona pistacja to takie połączenie smaków, które tylko krzyczy, abyśmy go używali do wszelkich dań i deserów, a same solone pistacje na pewno znalazłyby świetne wino dla swojego towarzystwa, chociażby jedno ze słodkich białych win (połączenie słonego i słodkiego nigdy nie zawodzi). 
Te lody są przepyszne, co tu dużo pisać, nie trzeba w zasadzie. Róbcie je koniecznie :)

Lody solona pistacja
ok 1.3 litra lodów

składniki:
- 700 ml śmietanki kremówki
- 1 puszka (400 ml) mleka skondensowanego słodzonego
- 200 g masła pistacjowego (nie kremu) + 3-4 łyżki
- ok 1/2 łyżeczki soli
- ok 70 g posiekanych surowych pistacji

- rożki do lodów
- 100 g czekolady deserowej
- ok 70 g posiekanych surowych pistacji

Czekoladę rozpuścić, następnie maczać rożki w czekoladzie, dodać trochę do środka rożka i obtaczać w pistacjach. Odstawić do stężenia czekolady.

Masło pistacjowe połączyć mlekiem skondensowanym do uzyskania gęstej i jednolitej masy.
Kremówkę ubić na sztywno, następnie dodawać masę pistacjową i ubijać do połączenia. Dodać sól (najlepiej zacząć od 1/4 łyżeczki i dodawać stopniowo więcej do smaku) i ubijać do połączenia. Na końcu dodać pistacje i wymieszać szpatułką. 
Do naczynia wlać połowę masy, następnie dodać ok 2 łyżki masła pistacjowego na powierzchnie lodów. Dodać pozostałą masę lodową i ponownie rozprowadzić ok 2 łyżki masy pistacjowej na powierzchni. Posypać pozostałymi pistacjami i wstawić do zamrażarki na parę dobrych godzin, najlepiej na całą noc. 
Na następny dzień lody wyjąć z zamrażarki i odczekać chwilę, aż lekko zmiękną, następnie nakładać do rożków i podawać.
Smacznego!

Salted pistachio no churn ice creams
around 1.3 liters ice creams

ingredients:
- 700 g heavy cream
- 1 can (400 ml) sweet condensend milk
- 200 g pistachio butter (not paste!) + 3-4 tablespoons
- 70 g chopped raw pistachios
- around 1/2 teaspoon salt

- ice creams cones
- 100 g bittersweet chocolate
- 50 g chopped raw pistachios

Melt chocolate and dip cones in it, add a bit inside as well. Next coat in chopped pistachios and let it set.

Combine 200 g pistachio butter with condensed milk until thick and smooth paste.
Whip heavy cream until whipped and gradually add pistachio paste, whip until combined. Add salt (start from 1/4 teaspoon and then add more if you want, salt is very individual here) and whip until combined. Next add most of the pistachios and stir with spatula until combined. 
Pour half of the batter in a container, then add 2 tablespoons pistachio butter on top. Pour remaining batter and top with another 2 tablespoons butter and rest of the pistachios. Put to the freezer for good couple of hours but the best for overnight. Next day take out ice creams out of the freezer, wait 5-10 minutes until they soften a bit and then serve in the cones.
Enjoy!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...