poniedziałek, 10 lipca 2023

Tradycyjna sałatka grecka Horiatiki

 Traditional Greek salad Horiatiki, for English scroll down


Kiedy byłam mniejsza moja mama namiętnie robiła sałatkę grecką na obiad albo na przyjęcia rodzinne. Jak można się domyślić sałatka grecka mojej mamy w ogóle nie przypominała tej tutaj. Największą różnicą był oczywiście ser, który nie był prawdziwym serem feta, a jedynie jakąś podróbką, którą na pewno wszyscy kojarzą- można było je kupić w niebieskich, zielonych i żółtych kartonikach :) Ponadto zawierała dużo sałaty, najczęściej lodowej i nie było w niej w ogóle oliwek. Była jednak mamina, więc mam do niej ogromny sentyment i pamiętam, że uwielbiałam jej smak. 
Prawdziwa sałatka grecka jest jednak przewspaniałym ukoronowaniem świeżości i lekkości. Jest chrupiąca, wyrazista, ale przy tym nieobciążająca. Ja lubię dodawać do niej trochę więcej octu niż zwykle, szczególnie kiedy jest dobrej jakości. Myślę, że moja mama bardzo zachwalałaby i tradycyjną wersję sałatki greckiej, choć wiem, że oliwki zostawiłaby dla mnie :)

ps. A jeśli chodzi o wino to zdecydowanie polecam greckie Assyrtiko z Santorini- ma wspaniałą kwasowość i lekkość, która jest idealnym odzwierciedleniem tej sałatki. Sprawdzi się też Sauvignon Blanc albo Pinot Grigio. Można się też pokusić o wytrawne wina różowe a nawet wytrawne bąbelki! 

Tradycyjna sałatka grecka Horiatiki
4 porcje

składniki:
- 200 g sera feta
- 4 dojrzałe pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1/2 sporej czerwonej cebuli
- 1 ogórek zielony
-  2 garście oliwek kalamata
- ok 3-4 łyżki oliwy
- ok 3-4 łyżki octu z czerwonego wina
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku

Ser pokroić na 4 trójkąty.
Pomidory i paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Z ogórka wydrążyć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka.
Do miski dodać pomidory, paprykę, ogórka, oliwki oraz cebulę, całość przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie całość polać oliwą oraz octem. Na wierzch ułożyć fetę, polać jeszcze odrobiną oliwy, dodać kapary i posypać oregano, podawać.
Smacznego!

Traditional Greek salad Horiatiki
4 portions

ingredients:
- 200 g feta cheese
- 4 ripe tomatoes
- 1 red bell pepper
- 1 cucumber
- 1/2 red onion
- 2 handful kalamata olives
- around 3-4 tablespoons olive oil
- around 3-4 tablespoons red wine vinegar
- 1 tablespoon capers
- 1 teaspoon dried oregano
- salt and pepper to taste

Cut feta in four triangles. Cut tomatoes and bell pepper in smaller pieces. Scoop seeds our from the cucumber and cut it in smaller pieces, thinly slice onion.
Add tomatoes, bell pepper, cucumber, feta and olives in a bowl or a platter. Season with salt and pepper then pour olive oil and vinegar on top. Put cheese on top of the vegetables, then add a bit more of olive oil on the cheese, capers and sprinkle everything with oregano, serve.
Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...