Traditional Greek salad Horiatiki, for English scroll down
Prawdziwa sałatka grecka jest jednak przewspaniałym ukoronowaniem świeżości i lekkości. Jest chrupiąca, wyrazista, ale przy tym nieobciążająca. Ja lubię dodawać do niej trochę więcej octu niż zwykle, szczególnie kiedy jest dobrej jakości. Myślę, że moja mama bardzo zachwalałaby i tradycyjną wersję sałatki greckiej, choć wiem, że oliwki zostawiłaby dla mnie :)
ps. A jeśli chodzi o wino to zdecydowanie polecam greckie Assyrtiko z Santorini- ma wspaniałą kwasowość i lekkość, która jest idealnym odzwierciedleniem tej sałatki. Sprawdzi się też Sauvignon Blanc albo Pinot Grigio. Można się też pokusić o wytrawne wina różowe a nawet wytrawne bąbelki!
Tradycyjna sałatka grecka Horiatiki
4 porcje
składniki:
- 200 g sera feta
- 4 dojrzałe pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1/2 sporej czerwonej cebuli
- 1 ogórek zielony
- 2 garście oliwek kalamata
- ok 3-4 łyżki oliwy
- ok 3-4 łyżki octu z czerwonego wina
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
Ser pokroić na 4 trójkąty.
Pomidory i paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Z ogórka wydrążyć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka.
Do miski dodać pomidory, paprykę, ogórka, oliwki oraz cebulę, całość przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie całość polać oliwą oraz octem. Na wierzch ułożyć fetę, polać jeszcze odrobiną oliwy, dodać kapary i posypać oregano, podawać.
Smacznego!
Traditional Greek salad Horiatiki
4 portions
ingredients:
- 200 g feta cheese
- 4 ripe tomatoes
- 1 red bell pepper
- 1 cucumber
- 1/2 red onion
- 2 handful kalamata olives
- around 3-4 tablespoons olive oil
- around 3-4 tablespoons red wine vinegar
- 1 tablespoon capers
- 1 teaspoon dried oregano
- salt and pepper to taste
Cut feta in four triangles. Cut tomatoes and bell pepper in smaller pieces. Scoop seeds our from the cucumber and cut it in smaller pieces, thinly slice onion.
Add tomatoes, bell pepper, cucumber, feta and olives in a bowl or a platter. Season with salt and pepper then pour olive oil and vinegar on top. Put cheese on top of the vegetables, then add a bit more of olive oil on the cheese, capers and sprinkle everything with oregano, serve.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )