wtorek, 18 lipca 2023

Czekoladowy pudding chia a czereśniami i wegańskim karmelem

 Chocolate chia pudding with sweet cherries and vegan caramel, for English scroll down


Kiedyś mogłabym jeść takie puddingi na śniadanie codziennie. Dzisiaj odrobinę się to pozmieniało i częściej wybieram jednak śniadania na słono lub najpierw coś wytrawnego, a później odrobinę słodyczy. Dzisiaj puddingi chia zjadłabym z chęcią na deser, szczególnie w taką pogodę, gdzie żar leje się z nieba i tak naprawdę nie mamy ochoty na nic, co byłoby gorące. Połączenie czekolady, masła orzechowego i czereśni jest fantastyczne, słodko-słone smaki zawsze się przyciągają i pasują do siebie. 
Norweskie czereśnie są przepyszne, ale ich sezon trwa bardzo krótko, więc trzeba się nimi nacieszyć najbardziej, jak się da. Ja mogłabym jeść je kilogramami bez opamiętania, gdyby nie były takie drogie ;) 

Czekoladowy pudding chia z czereśniami i wegańskim karmelem
2 porcje

składniki:
- 500 ml mleka (u mnie migdałowe tym razem)
- 2 łyżki kakao
- 8 łyżek nasion chia- 60 g
- 2 łyżki syropu daktylowego
- 400 g czereśni

W misce wymieszać 500 ml mleka, nasiona chia, kakao oraz syrop daktylowy i wstawić do lodówki na całą noc. 

składniki na wegański karmel:
- 100 g daktyli medjool
- 200 ml mleka (u mnie migdałowego)
- 2 łyżki masła orzechowego

Mleko podgrzać, dodać daktyle oraz masło orzechowe i całość zblendować na gładką masę. 

Następnego dnia czereśnie wydrylować. Do miseczek/słoików dodać na zmianę czereśnie-pudding-wegański karmel aż do wyczerpania składników. Podawać od razu.
Smacznego!

Chocolate chia pudding with sweet cherries and vegan caramel
2 portions

ingredients for pudding:
- 500 ml almond milk
- 2 tablespoons cocoa powder
- 8 tablespoons chia seeds- 60 g
- 2 tablespoons date syrup
- 400 g sweet cherries

In a bowl add and milk, coca powder, chia seeds and date syrup, stir until combined and take to the fridge for overnight. 

ingredients for vegan caramel:
- 100 g medjool dates
- 200 ml almond milk
- 2 tablespoons peanut butter

Heat almond milk until warm, add dates and peanut butter and blend until smooth. 

Next day pit the cherries. Add to the bowls/jars alternately: cherries-pudding-vegan caramel until the ingredients run out. Serve immediately.
Enjoy!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...