wtorek, 13 czerwca 2023

Zielona szparagowa zupa krem

 Asparagus creamy soup, for English scroll down


Zupy krem są bardzo wdzięczne i dużo wybaczają. Wystarczy ugotować wszystkie warzywa i zblendować, po czym podać z chlebem, grzankami czy serem na wierzchu. Nie wymagają wielu przygotowań i długiego czasu spędzonego w kuchni. Robi się je szybko i jest większe prawdopodobieństwo, że wszyscy domownicy ją zjedzą, włącznie z dziećmi, które na przykład nie przepadają za kawałkami warzyw w zupie. 
Postanowiłam wykorzystać szparagi i inne zielone warzywa, aby stworzyć piękną zupę, która nie tylko wygląda wspaniale, ale i smakuje wybornie. Dodatki na wierzchu sprawiają, że krem staje się jeszcze bardziej wyrazisty, a baza nadaje jej idealną kremową konsystencję. Czego chcieć więcej? Może tylko dobrego deseru po :)

Szparagowa zupa krem
4-6 porcji

składniki:
- 500 g zielonych szparagów
- 2 cukinie
- 500 g brokułów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka suszonej bazylii i tymianku
- 1.5 litra bulionu (ja użyłam warzywnego)
- sól i pieprz do smaku
- kwaśna śmietana, płatki chili i wstążki parmezanu do podania

Cebulę i czosnek drobno pokroić, resztę warzyw pokroić na mniejsze części.
W dużym garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać pozostałe warzywa, zioła oraz skórkę z cytryny i smażyć chwilę. Wlać bulion, zagotować i gotować ok 15 minut aż wszystkie warzywa będą bardzo miękkie. Następnie całość zblendować, po czym przyprawić solą oraz pieprzem. Zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny, całość ponownie wymieszać. 
Zupę podawać z płatkami chili, śmietaną oraz wstążkami parmezanu (jeśli wegetariańska to pominąć parmezan).
Smacznego!

Creamy asparagus soup
4-6 portions

ingredients:
- 500 g green asparagus
- 2 zucchinis
- 500 g broccoli
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- juice og 1/2 lemon
- zest of 1 lemon
- 1 teaspoon dried basil and thyme
- 1.5 liter vegetable stock
- salt and pepper to taste
- chili flakes, Parmesan shaves and sour cream for topping

Finely dice onion and garlic, rest of the vegetable cut is smaller pieces. 
Heat 2-3 tablespoons olive oil and add onion, fry until glossy, add garlic and fry for a moment. Next add all vegetables, herbs and lemon zest, fry for a few minutes. Pour stock and bring to boil, then cook around 15 minutes until vegetables are very soft. Next blend soup until creamy, season with salt and pepper and stir. Take out from the stove and add lemon juice. 
Serve with chili flakes, Parmesan shaves and sour cream.
Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...