Grille kimchi sandwich with mushrooms and Gruyere cheese, for English scroll down
To była jedna z najlepszych grillowanych kanapek, jakie w życiu jadłam, pikantna, soczysta i pełna umami. Wymyśliłam ją trochę na poczekaniu, głównie dlatego, że chciałam zużyć resztki kimchi, jakie zostały mi po 5 litrowym domowym słoiku. Jeśli jesteście fanami kimchi to chyba nie muszę Was namawiać na spróbowanie tej propozycji, tylko uważajcie, bo można się uzależnić :)
Grillowana kanapka z kimchi, grzybami i serem Gruyere
2 porcje
składniki:*
- 4 kromki dobrego chleba, najlepiej na zakwasie
- 3 łyżki kimchi
- 300 g grzybów- u mnie pieczarki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok 150 g sera Gruyere
- 2 łyżeczki koreańskiej pasty sojowej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka pasty gochujang
- odrobinę masła
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, grzyby w plasterki, ser zetrzeć na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać pieczarki i smażyć do zrumienienia. Dodać pastę sojową, sos sojowy i odrobine wody, smażyć aż pasta się rozpuści i oblepi pieczarki.
Kromki z zewnętrznej strony posmarować masłem a z wewnętrznej cienką warstwą pasty gochujang.
Na wewnętrzną część dwóch kromek dodać kimchi, grzyby i posypać serem, zamknąć pozostałymi kromkami i lekko przycisnąć całość.
Kromki smażyć na rozgrzanej patelni po obydwu stronach przez parę minut aż się zrumienią i ser się rozpuści.
Smacznego!
Grilled kimchi sandwich with mushrooms and Gruyere cheese
2 portions
ingredients:
- 4 slices of good bread, preferably sourdough
- 3 tablespoons kimchi
- 300 g mushrooms
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- around 150 g Gruyere cheese
- 2 teaspoons Korean soy paste
- 1 tablespoon Gochujang paste
- 1 tablespoon soy sauce
- little bit of butter
Finely dice onion and garlic, slice mushrooms and shred cheese.
Heat 2 tablespoons of olive oil on a pan and add onion, fry until glossy. Add garlic and fry for a moment. Next add mushrooms and fry until golden brown. Add soy sauce, soy paste and a bit of water and fry until paste has sticked to the mushrooms.
Spread butter on a external part of the bead and 2thin layer of gochujang on the internal part of the bread. Add kimchi, mushrooms and cheese on two bread slices and cover with another to, press a bit, making nice and thick sandwich. Grill sandwich on a preheated pan on both sides for a couple of minutes until it's golden brown and cheese has melted..
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )