Baked pasta with aubergine and ricotta- baked pasta ala Norma, for English scroll down
I ten przepis bardzo kojarzy mi się z wrześniowym menu, sezonowe bakłażany, bogaty sos pomidorowy, orzeźwiająca ricotta, a wszystko to zapieczone w piekarniku na złoto. Bardzo wrześniowy jest ten makaron :)
Pieczony makaron z bakłażanem i ricottą
4 porcje
składniki:
- 500 g makaronu rigatoni
- 250 g sera ricotta
- 80 g startego parmezanu
- 500 g bakłażana
- 400 g pomidorów w puszce
- 400 g passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Cebulę oraz czosnek pokroić w drobną kostkę, bakłażana w większą kostkę.
W dużym żaroodpornym garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać bakłażana i smażyć aż zacznie mięknąć- parę minut. Dodać pomidory w puszce, passatą, zioła oraz cukier, zagotować i gotować ok 5-7 minut. Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Makaron ugotować al dente, następnie odcedzić i przełożyć do sosu, całość wymieszać.
Ricottę rozkruszyć, następnie posypać całe danie ricottą i parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut, następnie włączyć funkcję grill i dopiekać jeszcze 2-3 minuty do zrumienienia.
Podawać od razu.
Smacznego!
Baked pasta with aubergine and ricotta
4 portions
ingredients:
- 500 g rigatoni pasta
- 500 g rigatoni pasta
- 250 g ricotta cheese
- 80 g grated Parmesan
- 400 g canned tomatoes
- 400 g tomato passata
- 1 onion
- 3 garlic cloves
-1 teaspoon dried basil
- 1 teaspoon dried oregano
- 1/2 teaspoon dried marjoram
- teaspoon sugar
- salt, pepper to taste
Preheat oven to 200 C.
Finely dice onion and garlic, cut aubergine in bigger cubes.
In a big cast iron pot heat 2-3 tablespoons olive oil, then add onion and fry until glossy, add garlic and fry for a moment more. Add aubergine and fry few minutes until tender. Add tomato passata, canned tomatoes, all herbs and sugar, stir together and bring to a boil, then cook 5-7 minutes. Season with salt and pepper and stir again.
Cook pasta al dente, drain and add to the sauce, stir everything well. Crumble the ricotta and add on top of the dish together with Parmesan, next put to the preheated oven and bake 20 minutes, then turn on the grill function and bake w-3 minutes more until golden on top.
Serve immediately.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )