Corn cream soup with coconut milk, chili and lime, for English scroll down
Kiedy przeglądałam ostatnio Pinteresta, natrafiłam na fantastyczne zdjęcie zupy kukurydzianej, miała przepiękny słoneczny kolor i wyglądała bardzo apetycznie. Zapamiętałam ten widok i przy pierwszej okazji, kiedy udało mi się znaleźć kukurydzę w sklepie, kupiłam parę kolb i zabrałam się do przygotowywania przepisu.
Pomyślałam, że mleko kokosowe swoją kremowością i bogactwem, świetnie będzie pasować do kukurydzy, ale chciałam też czymś podkręcić smak, więc postawiłam na chili i limonkę. Fantastyczna wyszła ta zupa mówiąc szczerze, jest przy niej odrobinę pracy, głównie przez przesiewanie ją przez sitko, czego ja osobiście nienawidzę robić, chyba zraziłam się w pracy przygotowując sos pomidorowy i przecierając pomidory w puszcze niezwykle często. Nie mniej jej smak absolutnie rekompensuje nawet to nieszczęsne przecieranie przez sitko :) Niestety poprzez ten zabieg zupa traci na swojej objętości, więc nie wychodzi jej zbyt wiele, można zatem podwoić składniki lub przygotować ją jako starter :)
Zupa krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym, chili i limonką
3-4 małe porcje
składniki:
- 3 kolby kukurydzy
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 litr bulionu
- 1 chili
- sok z 1 limonki
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz do smaku
Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół.
Kukurydzę obrać z liści, umyć, przyprawić solą i pieprzem oraz polać odrobiną oliwy, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut. Następnie wyjąć, ostudzić i odkroić ziarna od kolby, garść ziaren zachować do dekoracji.
Cebulę, czosnek oraz połowę chili pokroić w kostkę. Drugą połowę chili pokroić w plasterki.
Do dużego garna wlać 2-3 łyżki oliwy i dodać cebulę, smażyć do zeszklenia, dodać posiekane chili oraz czosnek i smażyć jeszcze minute. Dodać ziarna kukurydzy, smażyć parę minut. Następnie wlać bulion oraz mleko kokosowe (parę łyżek odstawić do dekoracji) i zagotować, gotować ok 15-20 minut aż kukurydza dobrze zmięknie. Następnie całość bardzo dobrze zblendować, po czym przesiać przez sitko, aby pozbyć się łusek- trochę to potrwa.
Przesianą zupę przełożyć z powrotem do garnka, postawić na mały ogień, oddać kurkumę i przyprawić solą i pieprzem, gotować aż będzie znowu gorąca. Następnie zdjąć z ognia i dodać sok z limonki.
Całość podawać z chili, kukurydzą, mlekiem kokosowym i liśćmi kolendry.
Smacznego!
Cream corn soup with coconut milk, chili and lime
3-4 small portions
ingredients:
- 3 corn cobs
- 3 corn cobs
- 1 can coconut milk
- 1 liter stock
- 1 chili
- 1 lime
- 1 garlic clove
- 1 onion
- 1/2 teaspoon turmeric
- salt, pepper to taste
Preheat oven to 180 C.
Peel corn cobs from the leaves, glaze with olive oil and season with salt and pepper, put into the preheated oven and bake around 20-25 minutes. Next remove from the oven, cool down and peel kernels (set aside few for decoration).
Finely dice onion, garlic and half of the chili. Another half cut in slices.
In a pot heat 2-3 tablespoons olive oil, add onion and fry until glossy, add garlic and diced chili and fry one more minute. Add corn kernel and fry 2-3 minutes more. Pour stock and coconut milk (set aside few tablespoons for decoration), bring to a boil and cook 15-20 minutes until corn is very tender. Next blend everything well and then pass through a sieve to remove hard parts of the corn- this step can take a while.
Pour passed soup in the pot again, make it warm, season with turmeric, salt and pepper. Take out from the stove and add lime juice.
Serve with corn kernels, chili slices, drops of coconut milk and koriander leaves.
Zupa pyyyszna, intensywna i bogata w smaku. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńPrzepyszna zupka 😋 ❤️ U mnie tych łusek po zmiksowaniu w blenderze kielichowym prawie nie było.
OdpowiedzUsuń