Creamy gnocchi with sun-dried tomatoes, mushrooms and spinach, for English scroll down
To jest takie danie, które jest "na ratunek", kiedy chcecie zrobić coś na szybko, ale coś co zawsze zachwyci Waszych gości, kiedy wpadną z wizytą na kolację. Robiłam to danie już tyle razy, że naprawdę tego nie zliczę. Czasem z łososiem, czasem z kurczakiem i makaronem, a czasem nawet z ryżem. To danie nigdy nie zawodzi. Osobiście uwielbiam gnocchi, więc u nas w domu dania z nimi w roli główniej pojawiają się dosyć często, szczególnie to właśnie danie. Co więcej, zauważyłam, że robię je o wiele częściej latem, ale w pochmurne dni, dlaczego? Nie mam pojęcia, ale myślę, że bez względu na porę roku, te gnocchi będą smakować zawsze :)
Kremowe gnocchi z suszonymi pomidorami, grzybami i szpinakiem
4- 6 porcji
składniki:
- 1 kg gnocchi lub podwojona porcja z tego przepisu
- 600 g śmietany kremówki
- 200 g szpinaku
- 400 g pieczarek
- 80 g suszonych pomidorów w oleju
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100 g startego parmezanu
- garść bazylii
- sól i pieprz do smaku
Cebulę oraz czosnek pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, pomidory w plastry.
W dużym garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać pieczarki i smażyć do zrumienia. Dodać pomidory i smażyć jeszcze chwilkę. Do całości wlać kremówkę, zagotować i gotować aż całość zgęstnieje.
W międzyczasie ugotować gnocchi w osolonej wodzie.
Kiedy sos będzie bardziej gęsty, dodać szpinak i gotować chwilę, następnie dodać gnocchi, przyprawić solą oraz pieprzem i wszystko wymieszać. Dodać starty parmezan i wymieszać jeszcze raz aż ser się rozpuści. Udekorować bazylią i podawać.
Smacznego!
Creamy gnocchi with sun-dried tomatoes, mushrooms and spinach
4-6 portions
ingredients:
- 1 kg gnocchi or double this recipe
- 600 g heavy cream
- 200 g spinach
- 400 g mushrooms
- 80 g sun-dried tomatoes in oil
- 1 onion
- 3 garlic cloves
- 100 g grated Parmesan cheese
- handful basil
- salt and pepper to taste
Finely dice onion and garlic, slice mushrooms and cut tomatoes in stripes.
In a big pot heat 2-3 tablespoons olive oil, add onion and fry until glossy, ad garlic and fry for a little moment. Add mushrooms and fry until golden. Next add tomatoes and fry for one more minutes. Pour the cream, bring to boil and cook until the sauce is thickened.
Meanwhile cook gnocchi in salted water.
When the sauce is more thick, add spinach and cook for a minute until wilted, add gnocchi, season with salt and pepper and stir everything. Add Parmesan and stir until the cheese is melted. Dceorate with basil and serve.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )