Portuguese cake torta de requeijão, for English scroll down
Wróciwszy do Norwegii, zabrałam ze sobą trochę tego sera, bo wiedziałam, że nie będę w stanie nigdzie go kupić i odtworzyłam to ciasto zgodnie z przepisem mamy J. To proste ciasto, ale jego lekko lepka konsystencja i smak są dla mnie strzałem w dziesiątkę. Ricotta zamiast requeijão sprawdzi się równie dobrze, więc nie musicie się martwić brakiem dostępności tego sera. Oczywiście smak będzie nieco inny, ale też wspaniały.
ps. Talerzyk na zdjęciu to typowa portugalska ceramika z regionu Alentejo:)
Torta de requeijão
forma okrągła o średnicy 24 cm
składniki:
- 500 g sera requeijão lub ricotty
- 5 jajek
- 250-300 g cukru- ja dałam 250 g
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g roztopionego masła
- szczypta soli
Piekarnik nastawić na 190 C- grzanie góra-dół. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą, odstawić.
Ser zmiksować z cukrem do połączenia, dodawać po 1 jajku i miksować tylko do połączenia. Następnie dodać masło i zmiksować jeszcze raz tylko do połączenia. Dodać mąkę i wymieszać szpatułką do połączenia.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przelać masę i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45-50 minut, patyczek wbity w środek ciasta może być wilgotny, ale nie mokry od surowego ciasta.
Ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić- podczas studzenia opada, to normalne.
Podawać z ulubionymi owocami.
Smacznego!
Torta de requeijão
round form 24 cm
ingredients:
- 500 g requeijão cheese or ricotta
- 500 g requeijão cheese or ricotta
- 5 eggs
- 250-300 g sugar- I used 250 g
- 100 g all purpose flour
- 1 teaspoon baking powder
- 50 g melted butter
- pinch of salt
Preheat oven to 180 C. All ingredients should have room temperature.
Sift flour with baking powder and salt, set aside.
Mix sugar with cheese until combined, next add one egg at a time, mixing just until combined. Next add melted butter and mix just until combined. Add flour and stir carefully with spatula just to combined.
Fill baking form with a parchment paper and pour the batter inside the form, then take to the preheated oven and bake 45-50 minutes. A toothpick inserted inside the cake can come out crumbly and humid but not wet from the raw cake.
Take out the cake from the oven and set aside to cool completely. Serve with favourite fruits.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )