piątek, 11 sierpnia 2023

Sałatka z grillowanymi krewetkami i ananasem

Grilled pineapple and shrimps salad, for English scroll down



Grillowanie to życie. To jak pozytywnie zmienia się smak i struktura każdego jedzenia podczas grillowania jest dla mnie zjawiskiem wspaniałości tego wynalazku. Grillowanie jest zapisane w genach każdego Polaka, jednak nie tylko kiełbasę i mięso warto grillować. Owoce morza są idealnym przykładem na to, że grill wydobywa z nich to, co najlepsze. Grillowane kalmary, ośmiornica, ryby.... Wszystko staje się o niebo smaczniejsze. Owoce również! Ten ananas nabrał niepowtarzalnego aromatu wędzonki i dymu, które w połączeniu z jego słodyczą dają nam niesamowite wrażenia podczas jedzenia.
Sałatka jest świetnie zbalansowana, występują w niej wszystkie smaki, które powodują że kęsy stają się przyjemne i mamy ochotę na więcej. Serdecznie polecam Wam ten przepis, najlepiej teraz, kiedy po tych wszystkich deszczach, znowu wyjdzie słońce :)

Sałatka z grillowanymi krewetkami i ananasem
4 porcje

składniki na dressing:
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżka musztardy Dijon
- sok z 1 małej limonki
- sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki umieścić w małym słoiku, zamknąć i potrząsnąć, aż całość połączy się ze sobą w jednolitą masę, odstawić.

składniki na marynatę:
- parę łyżek oliwy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- sok z 1/1 limonki
- sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki połączyć do uzyskania płynnej pasty. 

składniki na sałatkę:
- 2 główki sałat- ja użyłam małej rzymskiej i lodowej
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 2 awokado
- 600 g krewetek surowych
- 1 duży ananas lub 12 krążków ananasa z puszki (ananas w Norwegii to żart, więc ja użyłam tego z puszki :))

Ananasa obrać i pokroić na 12 krążków- jeśli używamy świeżego.
Krewetki obrać i nadziać na patyczki do szaszłyków- ok 6 na patyczek. Ananasa i krewetki wysmarować marynatą, następnie grillować aż złapią kolor i krewetki będą ugrillowane- ja użyłam grilla gazowego zewnętrznego.
Sałatkę pokroić drobniej i wymieszać, pomidorki pokroić na pół, awokado obrać i pokroić na mniejsze kawałki. 
Na talerz dodać porcję sałaty, pomidorków oraz awokado, następnie polać dressingiem. Dodać ananasa i krewetki i podawać. 
Smacznego!

Grilled shrimps and pineapple salad
4 portions

ingredients for dressing:
- 6 tablespoons olive oil
- 1 tablespoon Dijon mustard
- juice of 1 small lime
- salt, pepper to taste

Add all ingredients in a jar, put a lid on and shake until get smooth consistency, set aside.

ingredients for marinade:
- few tablespoons olive oil
- 1 teaspoon sweet paprika
- 1 teaspoon sweet smoked paprika
- 1/2 teaspoon hot paprika
- juice of 1/2 lime
- salt, pepper to taste

Combine all ingredients in a bowl until get a liquidy paste, set aside.

ingredients for salad:
- 2 different salad heads- I used iceberg and small roman
- 1 big pineapple or 12 pineapple rings (pineapple in Norway is a joke so I used canned :))
- 500 g cherry tomatoes
- 2 avocados
- 600 g raw shrimps

Cut salad in smaller pieces and tomatoes in half. Peel avocados and cut them in smaller pieces. 
Peel shrimps and pike them on skewers. Peel pineapple and cut in 12 rings- if using fresh. 
Glaze pineapple and shrimps with marinade and grill until golden and done- I used exterior gass grill. 
Place salad on plates, add tomatoes and avocado, pour dressing on top. Add grilled shrimps and pineapple and serve.
Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...