Grilled pineapple and shrimps salad, for English scroll down
Sałatka jest świetnie zbalansowana, występują w niej wszystkie smaki, które powodują że kęsy stają się przyjemne i mamy ochotę na więcej. Serdecznie polecam Wam ten przepis, najlepiej teraz, kiedy po tych wszystkich deszczach, znowu wyjdzie słońce :)
Sałatka z grillowanymi krewetkami i ananasem
4 porcje
składniki na dressing:
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżka musztardy Dijon
- sok z 1 małej limonki
- sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki umieścić w małym słoiku, zamknąć i potrząsnąć, aż całość połączy się ze sobą w jednolitą masę, odstawić.
składniki na marynatę:
- parę łyżek oliwy
- parę łyżek oliwy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- sok z 1/1 limonki
- sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki połączyć do uzyskania płynnej pasty.
składniki na sałatkę:
- 2 główki sałat- ja użyłam małej rzymskiej i lodowej
- 2 główki sałat- ja użyłam małej rzymskiej i lodowej
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 2 awokado
- 600 g krewetek surowych
- 1 duży ananas lub 12 krążków ananasa z puszki (ananas w Norwegii to żart, więc ja użyłam tego z puszki :))
Ananasa obrać i pokroić na 12 krążków- jeśli używamy świeżego.
Krewetki obrać i nadziać na patyczki do szaszłyków- ok 6 na patyczek. Ananasa i krewetki wysmarować marynatą, następnie grillować aż złapią kolor i krewetki będą ugrillowane- ja użyłam grilla gazowego zewnętrznego.
Sałatkę pokroić drobniej i wymieszać, pomidorki pokroić na pół, awokado obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Na talerz dodać porcję sałaty, pomidorków oraz awokado, następnie polać dressingiem. Dodać ananasa i krewetki i podawać.
Smacznego!
Grilled shrimps and pineapple salad
4 portions
ingredients for dressing:
- 6 tablespoons olive oil
- 1 tablespoon Dijon mustard
- juice of 1 small lime
- salt, pepper to taste
Add all ingredients in a jar, put a lid on and shake until get smooth consistency, set aside.
ingredients for marinade:
- few tablespoons olive oil
- 1 teaspoon sweet paprika
- 1 teaspoon sweet paprika
- 1 teaspoon sweet smoked paprika
- 1/2 teaspoon hot paprika
- juice of 1/2 lime
- salt, pepper to taste
Combine all ingredients in a bowl until get a liquidy paste, set aside.
ingredients for salad:
- 2 different salad heads- I used iceberg and small roman
- 1 big pineapple or 12 pineapple rings (pineapple in Norway is a joke so I used canned :))
- 500 g cherry tomatoes
- 2 avocados
- 600 g raw shrimps
Cut salad in smaller pieces and tomatoes in half. Peel avocados and cut them in smaller pieces.
Peel shrimps and pike them on skewers. Peel pineapple and cut in 12 rings- if using fresh.
Glaze pineapple and shrimps with marinade and grill until golden and done- I used exterior gass grill.
Place salad on plates, add tomatoes and avocado, pour dressing on top. Add grilled shrimps and pineapple and serve.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )