Beetroot lasagna with lamb and goat white sauce, for English scroll down
Jesień rozpoczęłam już na blogu poprzednim wpisem, ale teraz już rozkręcam się na poważnie :) Ta lasagna to chyba jedna z najpyszniejszych, jakie kiedykolwiek robiłam, w większości dzięki beszamelowi, który zrobiłam dodając do niego ser kozi. Całość wyszła naprawdę fenomenalnie, więc radzę koniecznie zrobić ją w domu :)
Lasagne z burakami, jagnięciną i kozim beszamelem
6 porcji, forma ok 20-25 cm
składniki na sos:
- 750 ml mleka
- 60 g maki pszennej
- 60 g masła
- 200 g sera koziego pleśniowego (ten "ze skórką")
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Ser kozi pokroić w kostkę.
W garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać energicznie trzepaczką do powstania zasmażki, smażyć ok 2-3 minuty, następnie powoli dodawać mleko, mieszając trzepaczką cały czas, aby nie porobiły się grudki. Dodać gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz, i gotować do zgęstniania. Na koniec dodać ser kozi i mieszać aż ser się rozpuści, odstawić z ognia.
składniki na buraki:
- 500 g buraków
- sól, pieprz
- oliwa
Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Buraki pokroić 1/2 cm plasterki, ułożyć na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia, polać oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-30 minut aż buraki będą miękkie. Wyjąć z piekarnika i odstawić.
składniki na mięso:
- 400 g mielonej jagnięciny
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g jarmużu, drobno posiekanego
- sól, pieprz do smaku
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę, dodać mięso i smażyć aż całkowicie zmieni kolor. Dodać jarmuż, przyprawić całość solą i pieprzem i smażyć jeszcze chwilę aż jarmuż zmniejszy swoją objętość, odstawić.
pozostałe składniki
- 12-14 płatów lasagne
Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Płaty lasagne obgotować w wodzie przez 30 sekund, następnie odstawić.
Do naczynia dodać odrobinę sosu i lekko wymazać spód, następnie dodać pierwszą warstwę makaronu, następnie dodać 1/3 beszamelu, wysmarować powierzchnię. Dodać mięso i rozprowadzić po sosie. Przykryć kolejną warstwą makaronu i dodać 1/3 beszamelu, rozsmarować po powierzchni, a następnie przykryć warstwą buraków. Dodać ostatnią warstwę makaronową, wylać pozostały sos i dokładnie rozprowadzić po powierzchni. Lasagne włożyć do nagrzanegopiekarnika i piec ok 40 minut do zrumienienia. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić na ok 10 minut do wystudzenia, po czym podawać.
Smacznego!
Beetroot lasagne with lamb and goat white sauce
6 portions form 20x25 cm
ingredients for white sauce:
- 750 ml milk
- 60 g butter
- 60 g all purpose flour
- 200 g Chevre cheese, cubed
- 1/4 teaspoon nutmeg
- salt, pepper to taste
Melt butter on a pan, then add flour and whisk until combined, fry for 2-3 minutes more. Next gradually add milk, whisking all the time to not get any lumps. Add nutmeg, salt and pepper and cook until thickened. Add goat cheese and whisk until melted. set aside.
ingredients for beetroots:
- 500 g beetroots
- salt, pepper
- olive oil
Preheat oven to 200 C.
Peel beetroots and cut in 0.5 cm slices. Add on a baking sheet line with a prachment paper, season with salt, pepper and sprinkle olive oil on top, then add to the preheated oven and bake 20-30 minutes until tender. Take out from the ocen and set aside.
ingredients for meat:
- 400 g ground lamb
- 1 onion
- 3 garlic cloves
- 200 g kale, thinly chopped
- salt, pepper
Dice onion and garlic.
In a pan heat 2-3 tablespoons oil, add onion and fry until glossy, add garlic and fro for a minute. Add meat and fry until has changed the colour completely. Add kale, season with salt and pepper and fry for a few minutes more until kale is wilted. Set aside.
remaining ingredients:
12-14 lasagne pasta sheets
12-14 lasagne pasta sheets
Preheat oven to 200 C.
Cook shortly lasagne pasta in salted water, then set aside.
Add a bit of the white sauce on a casserole dish, then cover with first layer of pasta. Next pour 1/3 sauce and spread evenly on the pasta. Add meat and spread evenly. Next add another layer of pasta and cover with 1/3 white sauce, then add beetroots as next layer. Cover with the last layer of pasta and then pour remaining 1/3 white sauce on top. Spread evenly and put to the preheated oven, bake approx. 40 minutes until golden brown on top. Take out from the oven, set aside for around 10 minutes, then serve.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )