wtorek, 12 grudnia 2023

Rolada buraczana z kozim serkiem i pieczonym bakłażanem

 Beetroot roulade with goat cream cheese and roasted aubergine, for English scroll down


O losie, ależ to jest pyszne! Spodziewałam się świetnego połączenia, bo kiedyś w pracy robiliśmy roladki z bakłażana i koziego serka, ale ta rolada jest jeszcze lepsza. Jesto to idealna propozycja na świąteczny stół, ale nie tylko, myślę że jest to świetna propozycja na przystawkę albo po prostu na imprezę.
Buraki zmieniają swój kolor podczas pieczenia na żółtawy, więc nie bądźcie zaskoczeni, że rolada nie jest tak bardzo czerwona, jak surowa masa. Ale właściwie dlaczego buraki tak zmieniają kolor? Kiedyś myślałam, że to za sprawą kwaśnego otoczenia, ponieważ robiłam wówczas chleb na zakwasie z burakami i również zmienił kolor. Dzisiaj wiem, że to raczej nie jest poprawne myśłenie, ponieważ kwaśne otoczenie, czyli na przykład ocet lub sok z cytryny wzmagają czrerwony kolor buraka. Co zatem go neutralizuje? Myślę, że proces pieczenia i długiej obróbki cieplnej sprawia, że burak traci kolor. Ja również wykorzystałam buraki z bulionu na barszcz, więc może i to ma wpływ na ich zachowanie podczas pieczenia, kto wie? Ja wiem, że obojętnie, jaki kolor będzie miała rolada, i tak będzie przepyszna :) 

Rolada buraczana z kozim serkiem i piecoznym bakłażanem
1 długa rolada

składniki na roladę:
- 200 g ugotowanego lub upieczonego buraka zblendowanego na puree
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki pszennej- myślę, że bezglutenowy odpowiednik też da radę
sól, pieprz do smaku. 

Piekarnik nastawić na 180 C- termoobieg.
Blachę od piekarnika wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. 
Puree z buraka połączyć z jajkami i wymieszać na jednolitą masę, dodać mąkę i przyprawić solą i pieprzem, wymieszać cąłosć do połączenia. Masę przelać na blachę do pieczenia i rozprowadzić równomiernie, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostrożnie przełożyć roladę na ręcznik kuchenny papierem do pieczenia na górze. Delikatnie oddzielić papier od rolady i zwinąć ją razem z ręcznikiem kuchennym krótszym bokiem i odstawić do wystygnięcia. 

składniki na wypełnienie:
- 1 bakłażan
- 250 g kremowego serka koziego
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku 

Piakernik nastawić na 180 C.- termoobieg
Bakłażana pokroić w 0.5 cm paski, ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, przyprawić solą i pieprzem oraz polać odrobiną oliwy z oliwek. Następnei wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 minut aż bakłażan się zrumieni (bakłażana można piec równocześnie z roladą). Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostudzenia. 
Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Do miski dodać serek kremowy, cebulę, czosnek oraz sok z cytryny. Przyprawić całość solą i pieprzem i wymieszać do połączenia. 

Całkowicie wystudzoną roladę rozwinąć i wysmarować dokładnie serkiem kremowym, następnie ułożyć bakłażana na wierzch wzdłuż króstszego boku. Roladę zwijąć ciasno krótszym bokiem, następnie owinąć szczelnie w folię plastikową i włożyć do lodówki na parę godzin do zestalenia, po czym kroić i podawać. 
Smacznego!

Beetroot roulade with goat cream cheese and roasted aubergine
1 roulade

ingredients for roulade:
- 200 g cooked or baked beetroot, blended in puree
- 5 eggs
- 2 tablespoon wheat flour, but GF would do as well
- salt, pepper to taste

Preheat oven to 180 C with fan.
Oil a oven baking sheet and line with a parchment paper.
Combine beetroot and eggs until incorporated, then add flour, season with salt and pepper and stir to combine. Pour batter over the baking sheet and even with spatula. Next put in the preheated oven and bake for 20 minutes. Take out the roulade from the oven and carefully put in on a kitchen towel so that the parchment paper is on top. Carefully remove prachment paper and roll roulade with the kitchen towel. Set aside until cool completely. 

ingredients for filling:
- 1 aubergine
- 250 g goat cream cheese
- 1/2 red onion
- 2 garlic cloves
- 1 tablespoon lemon juice
- salt, pepper to taste

Preheat oven to 180 C with fan.
Slice aubergine into 0.5 cm slices, put on a baking sheet lined with parchemnt paper and season with salt and paper, sprinkle with olive oil. Put in the preheated oven and bake 20 minutes (you cn bake aubergine and roulade simultaneously). After baking, take out aubergine from the oven and cool completely. 
Finely dice onion and garlic. In a bowl add cream cheese, garlic, onion and lemon juice. Season with salt and pepper and stir everything until combined. 

Unroll the roulade, then spread cream cheese on top, next put aubergine along the shorter side and then roll tightly with shorter side to get the roulade. Next wrap in a plastic foil and put to the fridge for couple of hour until set, then take out from the frodge, cut and serve.
Enjoy!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...