Herring in oil with oragnes and dried cranberries, for English scroll down
Śledzie w oleju z pomarańczami i suszoną żurawiną
1 słoik
składniki:
- 400 g filetów śledziowych
- garść suszonej żurawiny
- sok i skórka z 1 pomarańczy
- 1/2 całej pomarańczy
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyzka octu balsamicznego
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
Jeśli śledzie są słone- zalać je wodą i odstawić na parę godzin, zmieniając wodę 2-3 razy. Następnie pokroić na mniejsze kęsy.
Cebulę pokroić w piórka, dodać do miseczki razem z octem balsamicznym, cukrem oraz sokiem i skórką z pomarańczy, wszystko wymieszać i odstawić. Połowę pomarańczy pokroić na parę plasterków.
Do słoika układać naprzemiennie plasterek pomarańczy- śledzie - trochę soli i pieprzu- żurawinę oraz cebulę. Kiedy wszystkie składniki zostaną wykorzystane, wlać pozostałą marynatę po cebuli i zalać całość olejem rzepakowym tak, aby zakrył całość. Odstawić do lodówki, śledzie są gotowe po jednym dniu do jedzenia.
Smacznego!
Herrings in oil with oranges and dried cranberries
1 jar
ingredients:
- 400 g herring fillets
- 400 g herring fillets
- handful dried cranberries
- juice and zest of 1 orange
- 1/2 whole orange
- 1 smal red onion
- 1 teaspoon sugar
- 1 tablespoon balsamic vinegar
- salt and pepper to taste
- canola oil
If herrings are very salty- pour water over them and let it soak for few hours in a water, changing the water 2-3 times. Next take out from the water and cut in smaller pieces.
Thinly slice onion and combine with juice and zest of the orange, sugar and balsamic vinegar, set aside for 5-10 mintues. Slice half of the orange.
In the jar add alternately all ingredients: orange slice- herrings- a bit of salt and pepper- cranberries- onion and repeat. When all ingredients will be in the jar, pour remaining onion marinade and pour oil over until it has covered all ingredients. Put a lid on and put in the fridge overnight.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )