środa, 6 grudnia 2023

Śledzie w oleju z pomarańczami i suszoną żurawiną

 Herring in oil with oragnes and dried cranberries, for English scroll down


Nie mogło zabraknąć kolejnego przepisu na świąteczne śledzie. Tym razem postanowiłam połączyć dwa składniki, które bardzo kojarzą mi się ze świętami: pomarańcze i suszoną żurawinę. Zdecydowałam się na przełamanie tych dwóch smaków chrupiącą czerwoną cebulą i całość wyszła naprawdę bardzo ciekawa. Śledzie są bardzo proste w zrobieniu i im dłużej stoją w lodówce, tym są oczywiście lepsze :) 

Śledzie w oleju z pomarańczami i suszoną żurawiną
1 słoik

składniki:
- 400 g filetów śledziowych
- garść suszonej żurawiny
- sok i skórka z 1 pomarańczy
- 1/2 całej pomarańczy
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyzka octu balsamicznego
- sól, pieprz
- olej rzepakowy

Jeśli śledzie są słone- zalać je wodą i odstawić na parę godzin, zmieniając wodę 2-3 razy.  Następnie pokroić na mniejsze kęsy. 
Cebulę pokroić w piórka, dodać do miseczki razem z octem balsamicznym, cukrem oraz sokiem i skórką z pomarańczy, wszystko wymieszać i odstawić.  Połowę pomarańczy pokroić na parę plasterków. 
Do słoika układać naprzemiennie plasterek pomarańczy- śledzie - trochę soli i pieprzu- żurawinę oraz cebulę. Kiedy wszystkie składniki zostaną wykorzystane, wlać pozostałą marynatę po cebuli i zalać całość olejem rzepakowym tak, aby zakrył całość. Odstawić do lodówki, śledzie są gotowe po jednym dniu do jedzenia. 
Smacznego!

Herrings in oil with oranges and dried cranberries
1 jar

ingredients:
- 400 g herring fillets
- handful dried cranberries
- juice and zest of 1 orange
- 1/2 whole orange
- 1 smal red onion
- 1 teaspoon sugar
- 1 tablespoon balsamic vinegar
- salt and pepper to taste
- canola oil

If herrings are very salty- pour water over them and let it soak for few hours in a water, changing the water 2-3 times. Next take out from the water and cut in smaller pieces.
Thinly slice onion and combine with juice and zest of the orange, sugar and balsamic vinegar, set aside for 5-10 mintues. Slice half of the orange. 
In the jar add alternately all ingredients: orange slice- herrings- a bit of salt and pepper- cranberries- onion and repeat. When all ingredients will be in the jar, pour remaining onion marinade and pour oil over until it has covered all ingredients. Put a lid on and put in the fridge overnight. 
Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...