Baked smashed potatoes with harrisa and Parmesan, for English scroll down
Kocham ziemniaki. Jestem ziemniakożerna i nie wstydzę się tego. Ziemniaki są tak uniwersalne i zdolne przyjąć każdy smak, że można z nich wymyślić 1000 dań i nadal będziemy mieć na nie inne pomysły. Tym razem wymysliłam przepis, który- o mamo- jest taki, że mozna zaniemówić. Te ziemniaki to czyste niebo w gębie. Ich ostrośc jest zbalansowana poprzez dodanie jogurtu, a parmezan zapewnia im umamiczny i wielowymiarowy smak. Jest przy nich odrobinę roboty, ale rezultat na pewno Was nie zawiedzie.
Pieczone miażdżone ziemniaki z harrisą i parmezanem
ok 10 sztuk
składniki na sos:
- 100 g masła
- 1 łyżka harrisy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka syropu daktylowego
- 2 ząbki czosnku
Cozsnek drobno posiekać, masło roztopić. Do masła dodać cozsnek i smażyć chwilę, następnie zdjąć z ognia i ostudzić, po czym dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać, odstawić.
składniki na ziemniaki:
- 1 kg mącznych ziemniaków z cienką skórką, rozmiar medium
- 100 g startego parmezanu
- jogurt grecki
- garść posiekanej pietruszki
Ziemniaki w całości i ze skórką włożyć do zimnej i osolonej wody, następnie zagotować i gotować ok 20 minut aż będą miękkawe- tak, aby można je było zgnieść. Ziemniaki nie mogą być przegotowane, bo się rozpadną.
Piekarnik nastawić na 230 C- grzanie góra-dół.
Ugotowane ziemniaki odcedzić i odstawić do ostudzenia, następnie zmiażdyć pięścią i położyć na blaszcę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego ziemniaka posmarować sosem z harrisy, następnie wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Następnie wyjąć i odwrócić na drugą stronę, posmarować sosem i posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika i piec ok 15-20 minut.
Po upieczeniu ziemniaki przenieść na talerz, udekorować jogurtem, pietruszką i podawać.
Smanczego!
Baked smashed potatoes with harrisa and Parmesan
around 10 potatoes
ingredients for sauce:
- 100 g butter
- 1 tablespoon harrisa
- 1 teaspoons sweet paprika
- 1 teaspoon salt
- 1/4 teaspoon pepper
- juice of 1/2 lemon
- 1 tablespoon date syrup
- 2 garlic cloves
Finely chop garlic, melt butter in a saucepan. Add garlic into the butter and fry for a moment, then set aside and cool down. Next add all remaining ingreidents and mix until well combined, sed aside.
ingredients for potatoes:
- 1 kg medium sized floured potatoes with thin skin
- 100 g grated Parmesan
- Greek yogurt
- chopped parsley
Add potatoes in a big pot with cold salted water, then bring to a boil and cook around 20 minutes, until tender, but not completely cooked- you should be able to smash potatoes, but overcooked potatoes will break up.
Preheat oven to 230 C.
Drain cooked potatoes and set aside to cool, then smash with a fist and transfer on a baking sheet lined with a parchment paper. Spread the sauce on top of the potatoes and put in the preheated oven, bake 15 minutes. Next take the potatoes out from the oven and flip upside down, then spread the sauce and sprinkle the Parmesan on top. Put again in the preheated oven and bake 15-20 minutes more. Take out the potatoes from the oven, transfer on a plate, decorate with yogurt and parsley and serve,
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )