Gnocchi in creamy beetroot and goat cheese sauce, for English scroll down
Gnocchi w sosie buraczanym z serem kozim
4 porcje
składniki:
- 1 kg już zrobionych gnocchi lub ten przpeis zrobiony 1.5 x
- 500 g buraków
- 250 g kremowego serka koziego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- garśc świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
- ok 300 ml wody z gotowania gnocchi
- sól, pieprz do smaku
- garść podprażonych orzechów włoskich
Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Buraki pokroić na mniej więcej podobne rozmiar, jeśli ich wielkość jest nierówna i zawinąć w folię aluminiową. Nastęnie wstawuć do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 godzinę aż będą miękkie. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i obrać ze skóry.
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać ok 2 łyzki oliwy, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę, zdjąć z ognia i ostudzić.
Do miski dodać buraki, serek kozi, cebulę, czosnek, rozmaryn i przyprawić solą oraz pieprzem. Całość zblendować na gładki i gęsty krem.
W dużym garnku zagaotować osoloną wodę, dodać gnocchi i gotować do miękkości, zachować ok 300 ml wody z gotowania. Gnocchi odsączyć z wody i pozostawić w garnku, następnie dodać krem buraczany i tyle wody, aby powstał kremowy sos. Całość przyprawić solą i pieprzem i podawać od razu z orzechami włoskimi na wierzchu.
Smacznego!
Gnocchi in creamy beetroot and goat cheese sauce
4 portions
ingredients:
- 1 kg already made gnocchi or 1.5 x this recipe
- 500 g beetroots
- 250 g creamy goat cheese
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- handful of fresh rosemary, chopped
- around 300 ml water after cooking gnocchi
- salt, pepper to taste
- handful of toasted walntus
Preheat oven to 200 C.
Cut beetroots in more or less the same size, if they are uneven. Next wrap each of then in an aluminium foil and put in the preheated oven. Bake around 1 hour until tender, then take out from the oven and set aside to cool. Next peel the skin.
Finely dice onion and garlic, in a frying pan heat 2 tablespoons of olive oil, then add onion, fry until glossy. Next add garlic and fry for 30 seconds more. Set aside until cool.
In a bowl add beetroots, goat cheese, onion, garlic and rosemary. Season with salt and pepper nand blend until smooth and dense cream.
In a big bowl bring salted water to a boil, add gnocchi and cook few minutes until al dente. Save around 300 ml water from cooking, then drain the gnocchi, but leave them in a pan. Next add beetroots cream and enough water to make a creamy sauce. Season with salt and pepper if needed and serve immediately with toasted walnuts.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )