Roasted brussels sprout salad with pomegranate, crispy bacon and feta cheese, for English scroll down
Muszę Wam się przyznać, hcoć chyba już o tym kiedyś wspominałam, że ja nie za bardzo maam się po drodzę z brukselką. W pracy w kuchni musiałam oczywiście czasami robić z nią dania, czy po prostu próbować jej, czy jest dobrze upieczona, przyprawiona i tak dalej. Jednak na blogu nie znajdziecie żadnego przepisu z brukselką, bo najzwyczajniej w świecie nie miałam ochoty jej nigdy jeść. Bukselka od dziecka kojarzyła mi się, jako gorzkie warzywo z dziwną konsystencją w zupie warzywnej. Przedszkole skrzętnie umacniało moją tezę, zmuszając mnie do jej jedzenia. W pracy w kuchni zaczęłam jednak odrobinę zmieniać zdanie. Po pierwsze, musiałam obiektywnie podchodzić do wszelkich dań, bo była to moja praca, nie mogłam nie robić czegoś z karty, bo ja tego nie lubiłam. Po drugie, zaczełam przygotowywać brukselkę w trochę inny sposób, przyprawiałam ją inaczej i nagle gorzkie i rozgotowane warzywo okazało się czymś naprawdę okej. Nigdy nie będę fanką brukselki, tak już chyba zostanie do końca, jednak tę sałatkę zjadłam z apetytem. Połączyłam w niej smaki, które bardzo dobrze ze sobą współgrają i tworzą spójną całość. Mój partner, który dla odmiany lubi brukselki, powiedział mi że ta sałatka jest pyszna, mimo że ja, wiedziona swoimi dziecięcymi traumami, nie byłam aż tak do niej przekonana. Moje postrzeganie o brukselce się zmieniło, więc musiała się w końcu pojawić na blogu po wielu wielu latach :)
Sałatka z pieczonej brukselki z granatem, chrupiącym bekonem i fetą4 porcje
składniki na vinaigrette:- 60 ml octu balsamicznego- 125 g oliwy z oliwek- 1 łyżka musztardy Dijon- 2 łyżeczki miodu- sól i pieprz do smaku
W miscę połączyć ocet, musztardę, miód oraz przyprawić solą i pieprzem. Powoli wlewać oliwę, mieszając trzepaczką do powstania emulsji, odstawić. Uwaga! Nie uzyłam całego dressingu do sałatki.
składniki na sałatkę:
- 800 g brukselki- sok z 1/2 cytryny- 100 g podprażonych orzechów włoskich- 200 g fety- pestki z połowy granata- 200 g boczku w cienkich plasterkach- ok 2-3 łyżki oliwy- sól i pieprz do smaku
Piekarnik nastawić na 220 C- grzanie góra-dół.Odciąć końce brukselek i przepołowić, następnie dodać oliwę, sok z cytryny oraz przyprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać i rozprowadzić do blaszcę do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić brukselki do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 minut, po czym wyjąć i ostudzić. Boczek usmażyć z obydwu stron na chrupko, odstawić na papier kuchenny, po czym rozdrobnić na mniejsze kawałki. Fetę rozkruszyć w dłoniach. Do miski dodać brukselkę, granata, fetę, ocherzy oraz chrupiący boczek, następnie dodać dressing- parę łyżek lub do smaku, ja nie zużyłam całego dressingu. Całość wymieszać i podawać.Smacznego!
Roasted brussels sprout salad with pomegranate, crispy bacon and feta cheese4 portions
ingredients for vinaigrette:- 60 ml balsamic vinegar- 125 ml olive oil- 1 tablespoon Dijon mustard- 2 teaspoons honey- salt and pepper to taste
In a bowl combine vinegar, mustard and honey, season with salt and pepper. Next pour carefully the olive oil and whisk until emulsify. Set aside.
ingredients for salad:- 800 g brussels sprout- juice of 1/2 lemon- 100 g toasted walnuts- 200 g feta cheese- seeds of 1/2 pomegranate- 200 g bacon stripes- around 2-3 tablespoons olive oil- salt, pepper
Preheat oven to 220 CTrim brussels sprouts, then cut in half. Add lemon, olive oil and season with salt and pepper, mix well. Next toss brussels sprouts on a baking sheet line with a parchment paper and put in the preheated oven, bake 15 minutes, then take them out and set aside to cool.Fry bacon on both sides until cruspy, let it cool a bit on a kitchen towel and crush with fingres to small pieces. Crumble feta cheese with fingers. In a bowl add brussels sprouts, pomegranate, crispy bacon, walnuts and feta cheese. Next pour the dressing- few tablespoons, I didn't use whole dressing I made. Mix everything until well combined and serve. Enjoy!
- 800 g brukselki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )