Baked pasta shells with ricotta, walnuts and pumpkin sauce, for English scroll down
W tym roku to już chyba ostatni przepis z dynią. Sezon na dynię postanowiłam zwieńczyć fantastycznym makaronem, na którego myśl mam ślinotok. Jesto to danie, które wymaga trochę naszego czasu w kuchni, ale dla chcącego nic trudnego. Poza tym jego smak wynagrodzi wszystkie minuty spędzone na jego przygotowaniu. Żółciutki sos ukryty pod makaronem skleja całość a połączenie ricotty i orzechów włoskich nadaje temu daniu niesamowitego smaku. Użyłam do tego przepisu mniejszych muszli i muszę przyznać że musiałam się trochę napracować przy ich wypełnianiu, dlatego zdecydowanie polecam te wikększe, będzie o wiele szybciej :)
W tym roku żegnam się już z dynią, teraz czas na wymyślenie tegorocznych przepisów na święta:)
Zapiekane muszle makaronowe z ricottą, orzechami włoskimi i sosem dyniowym
4-6 porcji
składniki na sos:
- 400 g puree z dyni- uzyłam dyni hokkaido
- 200 g śmietanki kremówki
- 200 g mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
Wszystkie wymieszać ze sobą i odstawić.
składniki na nadzienie:
- 500 g ricotty
- 150 g orzechów włoskich podprażonych
- 100 g startej mozzarelli
- sok z 1/2 cytryny
- garść posiekanej szałwi
- 1- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę. Orzechy zblendować na małe części. Wszystkie składniki umieścić w miscę i dobre wymieszać, następnie przenieść do rękawa cukierniczego.
pozostałe składniki:
- 500 g dużych muszli makaronowych
- 100 g startego parmezanu
Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Makaron ugotować na półtwardo, opłukać i odstawić.
Na dno garnka lub naczynia do zapiekania wylać sos dyniowy. Makaron nadziewać nadzieniem z ricotty, po czym ułożyć na sosie. Całość posypać parmezanem i naczynie przykryć folią aluminiową. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut, po czym zdjąć folię i dopiekać jeszcze ok 10-15 minut. Na sam koniec włączyć funkcję grilla i zarumienić makaron ok 2-3 minuty. Nastepnie wyjąć i podawać.
Smacznego!
Baked pasta shells with ricotta, walnuts and pumpkin sauce
4 portions
ingredients for sauce:
- 500 g pumpkin puree- I used hokkaido pumpkin
- 500 g pumpkin puree- I used hokkaido pumpkin
- 200 g heavy cream
- 200 g milk
- 1 teaspoon salt
- 1/4 teaspoon pepper
Add all ingredients in a bowl and stir co combineds, set aside.
ingredients for filling:
- 500 g ricotta
- 150 g toasted walnuts
- 100 g grated mozarella
- juice of 1/2 lemon
- handful of chopped sage
- 1- 1 1/2 teaspoons salt
- 1/4 teaspoon pepper
- 1 onion
- 2 garlic cloves
Add walnuts in a blender and blend until smaller pieces. Finely dice onion and garlic. Add all ingredients in a bowl and stir to well combined, set aside.
remaining ingredients:
- 500 g pasta shells
- 100 g grated Parmesan
Preheat oven to 200 C.
Cook the pasta half way, drain and set aside. Pour the pumpkin sauce in a casserole dish or cast iron pan. Next fill the shells with filling and put them over the sauce. Top everything with grated Prmesan and cover with aluminium foil. Put in the preheated oven and bake 20 minutes, then remove the foil and bake another 10-15 minutes. In the end of baking, turn on the grill option and grill the pasta for 2-3 minutes until golden brown tops. Next remove form the oven and serve.
Enjoy!
Właściwie to też już zakończyłam sezon dyniowy, ale te muszle wyglądają tak smakowicie, że jeszcze tej jesieni je zrobię.
OdpowiedzUsuń