Orzo salad with asparagus, chevre and smoked salmon, for English scroll down
Nareszcie! Sezon szparagowy w pełni! Nie mogło ich tutaj zabraknąć w maju, a i mam nadzieję, że pojawi się jeszcze jakiś inny przepis ze szparagami w roli głównej. Niestety ostatnio brak czasu skrzętnie krzyżuje mi plany na wymyślanie nowych dań, ale jestem dobrej myśli, czas pokaże ;)
Ta salatka powstała przypadkowo, ale takie przypadki mogłyby mi się zdarzać non stop. Wszystkie składniki idealnie się tuaj komponują, a ten wędzony łosoś to chyba najlepszy łosoś jakiego kiedykolwiek jadłam. Kupiłam go w małej norweskiej mieścinie, kiedy zamiast na narty (z powodu przeokropnej pogody) poszliśmy na mini targ z rękodziełem i wyorbami lokalnymi. Mój portfel co prawda płakał, kiedy płaciłam, ale muszę przyznać, że było absolutnie warto!
Sałatka z orzo ze szparagami, kozim serem i wędzonym łodosiem
4 porcje
składniki:
- 300 g makaronu orzo
- 500 g szparagów zielonych
- 150 g wędzonego łososia
- 200 g pleśniowego koziego sera
- 200 g świeżego szpinaku
- garść piklowanej cebuli- przepis tutaj
- domowy vinaigrette- na przykład ten
Makaron ugotować al dente, po czym przepłukać zimną wodą i odsączyć.
Od szparagów odciąć końcówki i pokroić na mniejsze części. Wędzonego łososia pokroić w bardzo cienkie plasterki, kozi ser w plasterki.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, następnie dodać spzaragi i smażyć chwilę aż zmiękną, ale nadal będą chrupiące, dodać spzinak i smażyć chwilę aż zwiędnie. Całość przyprawić solą i pieprzem.
Do miski dodać makaron oraz zawartość patelni, następnie dodać parę łyżek dressingu i dobrze wszystko wymieszać. Całość wyłożyć na duży talerz, następnie dodać ser kozi, wędzonego łososia oraz piklowaną cebulę. Całość posypać solą w płatkach.
Smacznego!
Orzo salad with asparagus, chevre and smoked salmon
4 portions
ingredients:
- 300 g orzo pasta
- 500 g asparagus
- 150 smoked salmon
- 200 g chevre cheese
- 200 g fresh spinach
- handful pickled onion- recipe here
- homemade vinaigrette- this one for example
Cook pasta al dente, drain with cold water and set aside.
Trim asparagus and cut in smaller pieces. Cut salmon in thin slices and chevre in 1 cm slices.
Heat 2-3 tablespoons olive oil on a frying pan and add asparagus, fry for couple of minutes until tender but still crispy, add spinach and fry just until wilted. Season with salt and pepper.
Add pasta and aspragaus with spinach in a bowl, then add few tablespoons of vinaigrette and stir well. Put everything on a big plate, then add chevre, salmon and pickled onion on top. Sprinkle with salt flakes.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )