wtorek, 14 maja 2024

Śródziemnomorska sałatka ziemniaczana

Mediterranean potato salad, for English scroll down


Myślę, że ta sałatka mogłaby stać się moim hitem sezonu, nawet jeśli jest jeszcze za wcześnie na takie osądy. Generalnie uwielbiam sałatki ziemniaczane i na blogu znajdziecie już parę naprawdę ciekawych propozycji, ale ta jest chyba moją nową ulubioną. Mnóstwo smaków, połączonych w jedno danie, które i wygląda dobrze i smakuje wyśmienicie. Najbardziej podoba mi się w niej to, że jest wyrazista. Zrobiłam do niej dosyć moncy vinagirette i własnie ten vinaigrette scala wszystkie składniki. Jestem przekonana, że ta sałatka byłaby hitem na grillu, bo pasuje tam idealnie. No i ta piklowana cebula... Mimo że zrobiłam jej więcej to i tak zjedliśmy ją w parę dni, dodawałam ją dosłownie do wszystkiego, więc radzę zrobić z powójnj porcji :)

Śródziemnomorska sałatka ziemniaczana 
1 duża miska

składniki na vinagirette:
- 60 g octu z białego wina
- 80 g oliwy z oliwek
- 20 g ziarnistej musztardy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany

Wszystkie składniki dodać do słoika, następnie zakręcić i porządnie wstrząsnąć do połączenia. 

składniki na piklowaną cebulę:
- 2 czerwone cebule
- 150 g wody
- 150 g octu jabłkowego
- 50 g cukru
- 1 liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
- 8 ziaren pieprzu

Cebulę pokroić w piórka i przenieść do słoika, dodac liśc laurowy, obrany czosnek w całości oraz pieprz. Ocet połączyć w garnku z wodą oraz cukrem i zagotować, następnie gotować na małym ogniu ok 5 minut, po czym całkowicie ostudzić. Kiedy zalewa będzie zimna, wlać do słoika z cebulą. Cebulę ugnieść, aby była cąłkowicie zanurzona w zalewie, następnie zamknąć słoik i wstawić do lodówki na całą noc. 

składniki na sałatkę:
- 800 g małych ziemniaków- w sezonie młode ziemniaczki
- 100 g pomidorów suszonych w oleju
- 60 g owoców kaparów
- 120 g wydrylowanych oliwek kalamata
- 50 g piklowanej cebuli
- 50 g orzeszków piniowych
- 200 g fety
- mały pęczek koperku

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w całości w mundurkach, następnie ostudzić i przepołowić na pół, jesli są większe. Pomidory pokroić w paski, kapary, oliwki i cebulę w mniejsze części. Orzeszki piniowe podprażyć na patelni, koperek posiekać. 
Do dużej miski dodać ziemniaki, pomidory, oliwki, kapary, koperek, cebulę, orzeszki piniowe i pokruszoną fetę, następnie wlać wiaigrette (ja użyłam jedynie ok 1/3 całości) i całość dokładnie wymieszać. Można podawać od razu, ale po paru godzinach w lodówce, sałatka jest jeszcze lepsza.
Smacznego!

Mediterranean potato salad
1 big bowl

ingredients for vinaigrette:
- 60 g white wine vinegar
- 80 g olive oil
- 20 g grain mustard
- 1/2 teaspoon salt
- 1/4 teaspoon pepper
- 1 teaspoon dried thyme
- 1 teaspoon dried oregano
- 1 big garlic clove, minced

Add all ingredients into a jar, close with a lid and shake vigorously until all ingredients are combined, set aside.

ingredients for pickled onion:
- 2 red onions
- 150 g water
- 150 g apple cider vinegar
- 50 g sugar
- 1 bay leaf
- 2 garlic cloves
- 8 pepper corns

Slice onion and add into a jar together with bay leaf, garlic and pepper corns. In a saucepan combine water, vinegar and sugar, bring to a boil and cook over low heat around 5 minutes, then cool down completely. When The brine is cold, pour it over the onion, press onion so it's all covered with the brine, cover the jar with a lid and set aside to the fridge for overnight. 

ingredients for salad:
- 800 g small potatoes
- 100 g dried tomatoes in oil
- 60 g capres fruits
- 120 g seedless kalamata olives
- 50 g pickled onion
- 50 g pine nuts
- 200 g feta cheese
- 1 small bunch of dill

Cook whole tomatoes with skin in a salted water until tender, then cool down completely and cut in half if they are bigger. Slice dried tomatoes, chop onion, olives, capres and dill. Toast pine nut until golden.
In a bowl combine potatoes, tomatoes, olives, capres, onion, crumbled feta, pine nuts and dill. Next, add vinaigrette (I used only 1/3 part) and stir everything until well combined. The salad is ready to eat but it tastes even better after a few hour in the fridge. 
Enjoy!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...