środa, 8 maja 2024

Grzanki z ubitą ricottą, szparagami, wędzonym pstrągiem i pomarańczą

Whipped ricotta, asparagus, smoked trout and orange toasts, for English scroll down




Nic tak nie umila jedzenia, jak dobrze wyglądające danie, a te grzanki nie tylko dobrze smakują, ale właśnie wyśmienicie wyglądają. To, co również jest ich zalętą to too, że wcale nie są trudne w zrobieniu i idealnie nadają się na przystawkę albo lekki lunch. Wszystkie smaki świetnie się ze sobą komponują a kremowa ricotta tylko dopełnia całość. Jest to idealne danie, jeśli macie gości, na pewno zrobicie tymi grzankami furorę ;)

Grzanki z ubitą ricottą, szparagami, wędzonym pstrągiem i pomarańczą
4 duże grzanki

składniki:
- 4 połówki bułki albo dużej bagietki
- 500 g zielonych szparagów
- 100 g wędzonego pstrąga
- 1 pomarańcza
- 250 g ricotty
- skórka z 1/2 pomarańczy
- sól, pieprz do smaku
- ok 20 g masła

Piekarnik nastawić na 200 C.
Połówki bułek/bagietki posmarować grubą warstwą masła i włożyć do nagrzanego piekarnika, piec 5-6 minut aż masło się roztopi i a bagietka będzie lekko chrupiąca. 
Ricottę dodać do misy miskera razem ze skórką z pomarańczy, odrobiną soli i pieprzu. Całość ubijać przez chwilę, aż ricotta będzie kremowa i napowietrzona. 
Pomarańczę wyfiletować. 
Odciąć zdrewniałe części szparagów, następnie wrzucić na rozgrzaną patelnie razem z odrobiną oliwy i smażyć aż zmiękną, ale nadal będą chrupiące, przyprawić solą i pieprzem. 
Grzankę posmarować ricottą, następnie ułożyć częśc szparagów, wędzonego pstrąga i wyfiletowaną pomarańczę. Całość posypać solą w płatkach.
Smacznego!

Whipped ricotta, asparagus, smoked trout and orange toasts
4 toasts

ingredients:
- 4 halves of bread roll or wide baguette
- 500 g green asparagus
- 100 g smoked trout
- 1 orange
- 250 g ricotta cheese
- zest of 1/2 orange
- salt, pepper to taste
- around 20 g butter

Preheat oven to 200 C
Spread butter on top of the bread rolls or baguette and put in the preheated oven, baked 5-6 minutes until butter is melted and bread is crispy. 
Add ricottaand zest od the orange in a stand mixer bowl, season with a bit of salt and pepper and whip for a while until ricotta is creamy and airy. 
Fillet the orange. 
Trim wooden part of asparagus and put in a hot pan with a bit of olive oil, fry until tender but still crispy. Season with salt and pepper. 
Spread the ricotta on the bread and add asparagus, orange and smoked trout on top. Sprinkle with salt flakes.
Enjoy!







1 komentarz:

  1. Piękne zdjęcia, piękny talerz ale najlepsze są grzanki, ten mix smaków i tekstur.....mistrzowskie!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...