Whipped ricotta, asparagus, smoked trout and orange toasts, for English scroll down
Grzanki z ubitą ricottą, szparagami, wędzonym pstrągiem i pomarańczą
4 duże grzanki
składniki:
- 4 połówki bułki albo dużej bagietki
- 500 g zielonych szparagów
- 100 g wędzonego pstrąga
- 1 pomarańcza
- 250 g ricotty
- skórka z 1/2 pomarańczy
- sól, pieprz do smaku
- ok 20 g masła
Piekarnik nastawić na 200 C.
Połówki bułek/bagietki posmarować grubą warstwą masła i włożyć do nagrzanego piekarnika, piec 5-6 minut aż masło się roztopi i a bagietka będzie lekko chrupiąca.
Ricottę dodać do misy miskera razem ze skórką z pomarańczy, odrobiną soli i pieprzu. Całość ubijać przez chwilę, aż ricotta będzie kremowa i napowietrzona.
Pomarańczę wyfiletować.
Odciąć zdrewniałe części szparagów, następnie wrzucić na rozgrzaną patelnie razem z odrobiną oliwy i smażyć aż zmiękną, ale nadal będą chrupiące, przyprawić solą i pieprzem.
Grzankę posmarować ricottą, następnie ułożyć częśc szparagów, wędzonego pstrąga i wyfiletowaną pomarańczę. Całość posypać solą w płatkach.
Smacznego!
Whipped ricotta, asparagus, smoked trout and orange toasts
4 toasts
ingredients:
- 4 halves of bread roll or wide baguette
- 500 g green asparagus
- 100 g smoked trout
- 1 orange
- 250 g ricotta cheese
- zest of 1/2 orange
- salt, pepper to taste
- around 20 g butter
Preheat oven to 200 C
Spread butter on top of the bread rolls or baguette and put in the preheated oven, baked 5-6 minutes until butter is melted and bread is crispy.
Add ricottaand zest od the orange in a stand mixer bowl, season with a bit of salt and pepper and whip for a while until ricotta is creamy and airy.
Fillet the orange.
Trim wooden part of asparagus and put in a hot pan with a bit of olive oil, fry until tender but still crispy. Season with salt and pepper.
Spread the ricotta on the bread and add asparagus, orange and smoked trout on top. Sprinkle with salt flakes.
Enjoy!
Piękne zdjęcia, piękny talerz ale najlepsze są grzanki, ten mix smaków i tekstur.....mistrzowskie!
OdpowiedzUsuń