poniedziałek, 27 maja 2024

Tureckie gözleme nadziewane jagnięciną, fetą i szpinakiem

 Turkish gözleme stuffed with lamb, feta and spinach, for Englisch scroll down


Słyszeliście kiedyś o gözelme? To turecki placek wypełniony przeróżnymi dodatkami. Orygnialnie ciasto zrobione jedynie z wody, soli i mąki, ale ja pokusiłam się o wersję z jogurtem greckim i muszę przyznać, że całośc wyszła przepyszna. Intensywne w smaku nadzienie i delikatne ciasto tworzą naprawdę spójną całość, absolutnie polecam Wam to danie. Można je również przygotować na grillu, co jest tylko dodatkowym atutem :)

Gözleme nadziewane jagnięciną, fetą i szpinakiem
6 placków

składniki na ciasto:
- 425 g mąki pszennej
- 150 g gęstego jogurtu greckiego/tureckiego
-180 g wody
- 5 g soli

Wszystkie składniki umieścić w miscę, wymieszac do połączenia, a następnie zagnieść na elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na póżniej. 

składniki na wypełnienie:
- 400 g mielonej jagnięciny
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g fety
- 200 g szpinaku
- 1 duży pomidor
- 1 1/2 łyżki pasty pomidorowej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- sól i pieprz do smaku
- garść posiekanej mięty
- garść posiekanej kolendry
- garść posiekanej pietruszki

Cebulę, czosnek i pomidora pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2-3 łyzki olwju, dodac cebulę i smażyć do zeszklenia, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodac mięso i smażyć do zmiany koloru, następnie dodać pastę pomidorową, kumin, paprykę wędzoną oraz kolendrę. Całość przyprawić solą i pieprzem i wszystko wymieszać. Dodać szpinak i smażyć aż zwiędnie, następnie zdjąć z ognia, dodać pomidora, wszystkie zioła oraż pokruszoną fetę i wszystko dokładnie wymieszać

Ciasto podzielić na 6 równych porcji, następnie rozwałkować cienko na placek, na środek placka dodać nadzienie, następnie boki złożyć do środka, zamykając nadzienie i spłaszczyć delikatnie na kształt dysku. 
Patelnie rozgrzać, następnie dodać placka i smazyć z obydwu stron po ok 4-5 minut, aż się dobrze zrumieni, zdjąć z patelni i podawać.
Smacznego!

Turkish gözleme stuffed with lamb, feta and spinach
6 portions

ingredients for dough:
- 425 g wheat flour
- 180 g thick Greek/Turkish yogurt
- 180 g water
- 5 g salt

Add all ingredients in a bowl and stir until combined, then knead until soft and elastic dough. Cover with a kitchen cloth and set aside. 

ingredients for filling:
- 400 g minced lamb
- 1 big onion
- 3 garlic cloves
- 200 g feta cheese
- 200 g spinach
- 1 big tomato
- 1 1/2 tablespoon tomato paste
- 1 teaspoon smoked paprika
- 1 teaspoon cumin
- 1 teaspoon ground coriander
- salt and pepper to taste
- handful chopped parsley
- handful chopped coriander
- handful chopped mint

Dice onion, garlic and tomato. Heat 2-3 tablespoons oil on a pan, then add onion and fry until glossy, add garlic and fry for a moment. Add meat and fry until it has changed the colour. Next add tomato paste, cumin, corinader and paprika, season everything with salt and pepper and stir until combined, Add spinach and fry until wilted. Take off from the stove, add tomato, all herbs and crumbled feta cheese, stir everything until combined. 

Divide the dough on 6 equal balls, then roll out into thin circles. Add filling on the center of the circle, then fold all sides and close the dough. Flatten gently into a disk shape. 
Preheat a frying pan or grill, next add dough and fry on both sides for 4-5 minutes until golden brown. Take out from the stove and serve.
Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...