poniedziałek, 20 maja 2024

Ciasteczka cytrynowe z kremowym serkiem

 Lemon cookies, fors English scroll down


Upiekłam te ciasteczka, bo miałam ogromną ochotę na jakieś słodkości z cytryną. Ja generalnie bardzo przepadam za smakiem cytrynowym, ale wiem, że jest rzesza ludzi, którzy nie znoszą cytrynowych słodkości. Niemniej jednak te ciasteczka powinny zasmakować każdemu, są słodkie, ale nieprzesadnie oraz mają fantastyczny cytrynowy smak, porównywalny do cytrynowego curdu. Są również bardzo delikatne i rozpływają się w ustach, a dodatek serka kremowego sprawia, że są bardziej kremowe. Są absolutnie łatwe w przygotowaniu i nie zajmują też bardzo dużo czasu w kuchni, są idealne, jako mały deser w upalne dni :)

Ciasteczka cytrynowe z kremowym serkiem
ok 28 sztuk

składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 120 g miękkiego masła
- 65 g serka kremowego typu Philadephia
- 1 jajko
- sok z 1 cytryny- ok 69 ml
- skórka z 2 cytryn

W miscę przesiać mąkę razem z solą i sodą oczyszczoną. 
W osobnej misce ubijać chwilę masło z serkiem kremowym, po czym dodać cukier i ubijać do jasnej i puszystej konsystencji, następnie dodać jajko i ubijać do porządnego połączenia. Dodać 1/2 suchych składników, skórę z cytryny i wymieszać tylko do połączenia. Następnie dodać sok z cytryny i pozostałą część suchych składników i wymieszać jeszcze raz do połączenia. Miscę z ciastem zafoliować i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 C- grzanie góra-dół. 
Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki i mokrymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie przenieść je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, układające je w dość dużych odstępach. Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12-14 minut aż zaczną się lekko rumienić. Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić całkowicie.

składniki na lukier:
- 200 g cukru pudru
- parę łyżek soku z cytryny
- skórka z cytryny do dekoarcji

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny do powstania gęstego, ale lejącego się lukru. Każde ciasteczko maczać od góry w lukrze, następnie odstawić na kratkę i udekorować skórką z cytryny. Pozostawić do zestalenia się lukru.
Smacznego!

Lemon cream cheese cookies
28 cookies

ingredients:
- 350 g wheat flour
- 150 g sugar
- 1 teaspoon baking soda
- 1/4 teaspoon salt
- 120 g soft butter
- 65 g Philadelhpia ccream cheese
- 1 egg
- juice of 1 lemon- 60 ml
- zest of 2 lemons

In a bowl sift flour with salt and baking soda. In another bowl beat butter with cream cheeese for a minute then add sugar and beat until light and fluffy. Add egg and mix againt until well combined. Add half of the dry ingredients and lemon zest and stir until combined. Mext add another half of the dry ingredients and lemon juice and mix just until combined. Cover the bowl and put in the fridge for a 1 hour. 
Meanwhile preheat oven to 180 C.
Take the dough out of the fridge and make a walnuts size balls with wet fingers, transfer them on a baking sheet lined with a parchment paper. Put cookies in the preheated oven and bake 12-14 minutes until slightly golden. Next remove from the oven and cool completely. 

ingredients for icing:
- 200 g icing sugar
- a few tablespoons lemon juice
- lemon zest for decoration

Beat icing sigar witrh lemon juice until thick but liquidy icing. Dip a top surface of each cookie in the icing, then transer on a rack tray and decorate with lemon zest. Let them set completely. 
Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...