piątek, 31 maja 2024

Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i kruszonką

Rhubarb and custard crumble cake with streusel, for English scroll down



Wyznaję zasadę, że w sezonie rabarbarowym muszę upiec przynajmniej jedno ciasto z rabarbarem. Na blogu możecie znaleźć już wiele przepisów z rababrarem w roli głównej, na przykład kruche z rabarbarem i ananazem, ucierane z rabarbarem i budyniem, kruche z rabarbarem i serem, crumble, dżemy, a nawet jeden przepis z kurczakiem i sosem rabarbarowym. Rabarbar to bardzo uniwersalne warzywo, mżna je wykorzystać do naprawdę wielu rzeczy i zawsze smakuje świetnie. W tamtym roku odwiedziłam Wyspy Owcze i, jako że klimat tam jest dosyć chłodny i oceaniczny, mało dobroci rośnie tam naturalnie, ale rabarbar jest jedną z tych roślin, które bardzo lubią tamtejszą ziemie. Robi się z niego przede wszystkim dżem rabarbarowy, który mieliśmy okazję kupić od jakiejś babci, sprzedającej swoje przetwory na podwórku i był naprawdę pyszny. 
To ciasto ma wszystko, czego potrzeba do idealnego ciasta na lato. Jest słodkie, ale rababrar idealnie przełamuje i balansuje słodki smak. Jest chrupiące i wilgotne oraz kremowe za sprawą budyniu. Czego więcej trzeba? :)

Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i kruszonką
21-26 cm prostokątna forma

składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 170 g zimnego masła
- 60 g cukru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
- szczypta soli

Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną, solą oraz cukrem. Dodać pokrojone masło i utrzeć w palcach do powstania kruszonki. Dodać śmietanę i żółtko i szybko zagnieść do powstania kuli. Ciasto owinąć w folię i włożyć na godzinę do zamrażarki. 
W międzyczasie piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra dół. 
Po godzinie wyjąć ciasto z zamrażaki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie zetrzeć ciasto na tarce bezpośrednio do formy i wylepić dno. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, następnie wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. 

składniki na budyń:
- 300 ml mleka
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 80 g cukru
- laska wanilii

50 ml mleka połączyć z mąką ziemniaczaną i pszenną. Żółtko utrzeć z cukrem na jasną masę, następnie dodać mączną miksturę i wymieszać do połączenia. 
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i tępą stroną noża wyjąć ziarenka. Pozostałe mleko wlać do garnka, dodać ziarenka i laskę wanilii i zagotować. Następnie powoli wlewać do mączno-jajecznej mikstury, ciągle mieszając trzepaczką. Całość wlać ponownie do garnka i podgrzewać aż budyń zgęstnieje- mieszać cały czas. Kiedy budyń będzie gęsty, przelać go do miseczki, położyć folię bezpośrednio na budyń i włożyć do lodówki do ostudzenia podczas przygotowywania ciasta.

składniki na rabarbar:
- 500 g rabarbaru
- 4 łyżki cukru

Rabarbar pokroić na kawałki, po czym dodać razem z cukrem na patelnie i smażyć aż rabarbar puści soki i stanie się bardziej miękki- ok 5- 7 minut. Następnie odsączyć od płynu i odstawić do ostudzenia. 

składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki pszennej
- 90 g zimnego masła
- 50 g cukru

Mąkę połączyć z cukrem, dodać pokrojone masło i utrzeć w rękach na kruszonkę. Następnie zlepić w mniej więcej jedną kule, owinąć folią i wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta. 

Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół.
Na ostudzony spód rozsmarować budyń, dodać rabarbar i rozsypać kruszonkę na górze. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 40 minut, po czym wyjąć i ostudzić, następnie włożyć do lodówki na przynajmniej parę godzin, najlepiej na całą noc. 
Smacznego!

Rhubarb and custard crumble cake with streusel
21-26 cm form

ingredients for crust:
- 200 g wheat flour
- 60 g potato starch
- 60 g sugar
- 170 g cold cubed butter
- 1 tablespoon sour cream
- 1 egg yolk
- pinch of salt

Combine flour, sugar and salt in a bowl, add butter and crush with your fingres until it crumbles. Add sour cream and egg yolk and quickly form a ball. Next cover the ball with a cling foil and put to the freezer for an hour. 
Meanwhile preheat oven to 180 C and line a form with a parchment paper. 
After an hour, take the crust out from the freezer and grate it directly on the form, then press with fingers to make a bottom crust. Put the form in the preheated oven and bake 15 minutes, then take out from the oven and cool completely. 

ingredients for custard:
- 300 ml custard
- 1 egg yolk
- 1 tablespoon wheat flour
- 1 tablespoon potato starch
- 90 g sugar
- 1 vanilla bean

Combine 50 ml milk with flour and starch. Beat sugar with egg yolk until light and fluffy, then add flour mixture and stir until combined. Cut the vanilla bean in half and remove the seeds with a blunt side of the knife. Pour remining milk in a saucepan, add vanilla seeds and bean and cook until boil, then remove from the stove and gradually pour over the egg-flour mixture, stirring with a whisk constantly until incorporated. Transfer the liquid again in the saucepan and cook until thickened, whisking all the time. Next remove the custard from the stove and transfer into a bowl, cover directly on top of the custard with a cling foil and put in the fridge, while making the cake. 

ingredients for rhubarb:
- 500 g rhubarb
- 4 tablespoons sugar

Cut rhubarb in small pieces, then add into a pan with sugar, fry until rhubarb has relleased its juice- around 5-7 minutes. Next drain and set aside to cool.

ingredients for streusel:
- 150 g wheat flour
- 90 g cold, cubed butter
- 50 g sugar

Combine flour and sugar in a bowl, add butter and crush with your fingers until crumbled. Next try to make one ball out of the crumbles, cover with a cling foil and put inside the fridge, while making the cake. 

Preheat oven to 180 C.
When the cake bottom is cooled, spread the custard over it, then add rhubarb and crumble the streusel on top. Put everything in the preheated oven and bake 40 minutes, then remove from the oven, cool and put in the fridge for a couple of hours or overnight (the best).
Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...