środa, 5 czerwca 2024

Gnocchi z pesto miętowo-bazyliowym, szparagami i karczochami

 Mint-basil pesto gnocchi with asparagus and artichokes, for English scroll down


Pyszna, bardzo prosta i bardzo letnia propozycja na moje ukochane gnochhi. Poprzez pesto i sok z cytryny, całość jest bardzo orzeźwiająca i lekka. Do tego szparagi i serca karczochów i obiad na letnie dni gotowy. Najbardziej lubię w tym daniu to, że jest dosyć kwaśne, do tego białe wino z wyraźną kwasowością i kombinacja idealna gotowa!

Gnocchi z pesto miętowo-bazyliowym, szaparagami i karczochami
4 porcje

składniki na pesto:
- 25 g listków mięty
- 25 g listków bazylii
- 60 g orzeszków piniowych
- 75 g startego drobno parmezanu
- 120 ml świetnej jakości oliwy z oliwek extra virgin
- sok z 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku

Orzeszki piniowe podprażyć na złoto, ostudzić.
Do blendera dodać zioła, czosnek, orzeszki piniowe, oliwę oraz sok z cytryny, zblendować na drobno. Dodać parmezan, przyprawić solą i pieprzem i wszystko wymieszać. 

składniki na gnocchi:
- 1 kg gotowych gnocchi
- 200 g pesto miętowo-bazyliowego
- 500 g szparagów zielonych
- 200 g serc karczochów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- skórka z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz do smaku

Cebulę i czosnek posiekać drobno, odkroić zdrewniałe części szparagów i razem z karczochami porkoić w mniejsze kawałki. Główki szparagów zostawić w całości. 
Gnocchi ugotować zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. 
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać czonek i chwilę smażyć. Dodać szparagi (bez głowek) oraz skórkę z cytryny i smażyć 2-3 minuty, następnie dorzucić główki szparagów oraz karczochy i smażyć jeszcze chwilę. Dodać pesto, ugotowane gnocchi oraz ok 2 chochle wody z gotowania gnocchi. Całość dokładnie wymieszać, aż powstanie kremowy sos, dodać sok z cytryny oraz przyprawić solą i pieprzem i całość wymieszać. 
Smacznego!

Mint-basil pesto gnocchi with asparagus and artichokes
4 portions

ingredients for pesto:
- 25 g mint leaves
- 25 g basil leaves
- 60 g pine nuts
- 75 g finely grated Parmesan
- 120 g excellent quality extra virgin olive oil
- juice of 1/2 lemon
- 2 garlic cloves
- salt, pepper to taste

Toast pine nuts until golden on a pan, set aside to cool.
In a blender add herbs, pine nuts, olive oil, garlic and lemon juice, blend until nice and smooth. Add Parmesan, season with salt and pepper and mixt until combined. 

ingredients for gnocchi:
- 1 kg store gnocchi
- 200 g mint-basil pesto
- 500 g green asparagus
- 200 g artichokes hearts
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- zest of 1 lemon
- juice of 1/2 lemon
- salt, pepper to taste

Finely dice onion and garlic, trim wooden part of asparagus and cut with artichokes on smaller pieces, leave the heads of asparagus whole.
Cook gnocchi according to the package.
Heat 2-3 tablespoon olive oil on a pan, add onion and fry until glossy, add garlic and fry for a moment. Add asparagus (without heads) and lemon zest and fry for 2-3 minutes. Next add heads of asparagus and asparagus and fry for another 2-3 minutes. Next add pesto, cooked gnocchi and 2-3 ladles of water from cooking the gnocchi. Stir everything to get a silky cream. Add lemon juice, season with salt and pepper and stir together.
Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...