poniedziałek, 17 czerwca 2024

Muffiny bananowe z palonym masłem, truskawkami i pekanami

 Banana muffins with brown butter, strawberries and pecans, for English scroll down


Nie pamiętam, kiedy ostatnio piekłam muffiny, zapomniałam o nich zupełnie, a to przecież takie wdzięczne i proste słodkości, które można wyczarować w dosłownie parę minut. Nie będę ukrywać, że te muffiny powstały, bo już nie mogłam patrzeć na te prawie czarne banany w misce na owoce :) Są banalnie proste w zrobieniu, ale są pyszne i świetnie nadadzą się na przykład na piknik. Nie jest to nie wiadomo, jak wykwintny przepis, który jest niedostępny dla większości ludzi, a taka ot co przyjemna receptura na niedzielne muffiny, kiedy mamy ochotę na coś dobrego. Mam wrażenie, że teraz internet tonie od super mocarnych i modernistycznych przepisów, a mało jest takich, które można zrobić w domu przy dwójce dzieci, nie tracąć całego dnia w kuchni :) Ja oczywiście staram się to wypośrodkować i lubię czasem wykorzystać nowe  techniki lub po prostu nauczyć się czegośc nowego, szczególnie jeśli chodzi o cukiernictwo, ale umówmy się, nie każdy ma na to czas i chęci, ale za to prawie każdy zjadłby coś słodkiego :)

Muffiny bananowe z palonym masłem, truskawkami i pekanami
ok 18 sztuk

składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 jajka
- 3 duże banany
- 4 łyżki śmietany kwasnej 18 %
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszcoznej
- 150 g curku
- 100 g posiekanych pekanów
- ok 300 g truskawek, pokrojonych w kostkę
- szczypta soli

Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. 
Masło przenieść na patelnię lub do garnuszka i roztopić, następnie smażyć, aż nabierze złotego koloru i będzie miał lekko orzechowy smak- uwaga, żeby nie spalić! Masło przelać przez małe sitko i odstawić. 
Banany rozgnieść widelcemn na papkę, dodać jajka, ostudzone masło, śmietanę oraz cukier i wszystko wymieszać do połączenia. 
W osobnej misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Do mokrych składników dodać suche i wymieszać jedynie do połączenia, dodać orzechey oraz truskawki i wymieszać krótko. 
Do papilotek dodać nadzienie na 3/4 wysokości, następnie włożyć formę do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 minut aż muffiny będą rumiane. Formę wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. 
Smacznego!

Banana muffin with brown butter, strawberries and pecans
around 18 muffins

ingredients:
- 300 g wheat flour
- 150 g butter
- 2 eggs
- 3 big bananas
- 4 tablespoon sour cream
- 2 teaspoons baking powder
- 1 teaspoon baking soda
- 150 g sugar
- 100 g chopped pecans
- around 300 g strawberries, chopped
- pinch of salt

Preheat oven to 200 C. Line a muffin form with paper cups.
Add butter in a saucepan and melt, then fry until golden colour and nutty fragrance- DO NOT burn it, if you do, you have to start from the beginning. Next, strain through a fine strainer and set aside to cool. 
In a bowl mash bananas, then add eggs, cooled butter, sour cream and sugar. Stir everything until well combined. 
In a another bowl combine flour, baking powder, baking soda and salt, add dry ingredients into the wet and stir just until combined. Add pecans and strawberries and stir again just until combined.
Fill the paper cups with the filling until 3/4 height, then put in the preheated oven and bake 20-25 minutes until golden brown. Take out from the oven and set aside to cool.
Enjoy!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...