Quinoa salad with clementines, chickpeas and pomegranate, for English scroll down
Myślę, że ta sałatka Was bardzo zaskoczy. Nie jest to zbyt oczywiscte połączenie, ale uwierzcie mi, ta sałatka ma wszystko, czego potrzeba, jest świeża, soczysta, aromatyczna i bardzo zdrowa! :) Muszę przyznać, że bardzo dawno nie jadłam komosy ryżowej, a jest ona przecież taka pyszna! Trzeba ją oczywiście dobrze ugotować, żeby nie była rozmiękła, ale to nie jet aż tak trudne. Zrobiłam tę sałatkę na grilla i wszyscy bardzo ją chwalili. Wy nie musicie czekać do następnego grilla, możecie ją zrobić do obiadu, do lunch boxa, na kolację, na śniadanie... na cokolwiek chcecie :)
Sałatka z komosy ryżowej z mandarynkami, ciecierzycą i granatem
1 duża miska
składniki na komosę ryżową:
- 250 g białej komosy ryżowej
- 560 g wody
- 1/2 łyżeczki soli
Komosę dobrze wypłukać zimną wodą na sitku przez chwilę, aby pozbyć się goryczki, następnie wrzucić do garnka, dodać wodę i sól i całość zagotować, następnie gotować na średnim ogniu tylko do wchłonięcia całej wody. Po tym czasie przykryć pokrywką i odstawić na 15 minut, po czym przenieść do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
składniki na sałatkę:
- 1 czerwona papryka
- ok 6 mandarynek
- pestki z 1/2 małego granata
- 1 mała czerwona cebula
- puszka ciecierzycy
- garść mięty i pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Paprykę oraz cebulę pokroić w drobną kostkę, miętę i pietruszkę drobno posiekać, ciecierzycę odsączyć z płynu. Mandarynki obrać nożem i pokroić w paski
Wszystkie składniki razem z komosą ryżową oprócz mandarynek włożyć do miski i dobrze wymieszać, następnie dodać mandarynki i ostrożnie wymieszać. Można podawać od razu, ale kiedy sałatka poleży trochę w lodówce, jest jeszcze lepsza.
Quinoa salad with clementines, chickpeas and pomegranate
1 big bowl
ingredients for quinoa:
- 250 g white quinoa
- 650 g water
- 1/2 teaspoon salt
Rinse the quinoa on a colander with a cold water to remove the bitterness, then add in a pot with water and salt and bring everything to boil. Next cook over medium heat just until the water is absorbed, then cover with a lid and set aside for 15 minutes. Next transfer to a fridge and set aside for a couple of hours, preferable overnight.
ingredients for salad:
- 1 red bell pepper
- around 6 clementines
- seeds from 1/2 small pomegranate
- 1small red onion
- 1 can of chickpeas
- a handful of mint and parsley
- juice of 1/2 lemon
- zest of 1 lemon
- 1/2 teaspoon cumin
- 1/4 teaspoon cardamon
- 1 flat teaspoon salt
- 1/4 teaspoon pepper
- 3 tablespoons olive oil
Finely dice bell pepper and onion, chop mint and parsley, peel clementines with a knive and cut in slices. Drain the chickpeas from the liquid
In a bowl add all ingredients with the quinoa but without clementines and stril well until well incorporated, add clemetnines and stir carefully once again. You can serve the salad immediately, but if it sits in the fridge for a couple of hours, it's even better.
Enjoy!
Posiadam sporo komosy i zero pomysłów. Dziękuję za inspirację.
OdpowiedzUsuń