Turkish eggs on naan bread with herbal salsa, for English scroll down
Jajka po turecku na chlebku naan z salsą ziołową
4 porcje
składniki na chlebki naan:
- 520 g mąki pszennej
- 240 g gęstego jogurtu naturalnego
- 60 g wody
- 180 g mleka
- 1 łyżka cukru
- 3/4 łyżeczki drożdży aktywnych suchych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- masło+olej do smażenia
Drożdże połączyć z cukrem i wodą i odstawić na 10 minut aż całość się spieni. Wszystkie składniki razem z zaczynem dodać do misy miksera i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto- jeśli jest potrzeba można podsypać odrobiną mąki. Kiedy ciasto będzie gotowe, uformować z niego kulę, przenieść do czystej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 1.5 godziny. Po tym czasie ciasto odgazować i podzielić na 4 równe części, uformować z nich kulki, przykryć ponownie ściereczką i odstawić na ok 10 minut do odpoczynku. Następnie każdą kulkę rozwałkować na ok 4-5 mm placki.
Patelnie rozgrzać, dodać trochę masła i oleju (masło nie spali się wtedy tak szybko) i roztopić, dodać placek i smażyć z obydwu stron po parę minut aż warstwa wierzchnia będzie złoto-brązowa.
składniki na salsę:
- mały pęczek kolendry
- mały pęczek pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/4 cytryny
- 1 zielone jalapeno (jeśli ma być mniej ostre- wyjąć pestki)
- 60 g oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Do blendera włożyć wszystkie składniki oprócz oliwy i zblendować na pastę. Dodać oliwę i zblendować ponownie, następnie przyprawić solą i pieprzem i wymieszać do połączenia.
składniki na jajka:
- 8 jajek
- 8 jajek
- 500 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 jalapeno
- sól i pieprz do smaku
- papryka słodka do dekoracji
Jalapeno pokroić w plasterki.
W dużym i płaskim garnku zagotować wodę z chlustem octu. Następnie zmnijeszyć ogień i dodać jajka bezpośrednio nad wodą. Jajka gotować 2-3 minuty aż białko się zetnie, ale żółtko nadal będzie płynne.
Na chlebki naan rozsmarować jogurt, ułożyć po dwa jajka, polać salsą i udekorować plasterkami jalapeno oraz papryką. Całość przyprawić solą i pieprzem i podawać.
Smacznego!
Turkish eggs on naan bread with herbal sauce
4 portions
ingredients for naan:
- 520 g wheat flour
- 240 g Greek yogurt
- 60 g water
- 180 g milk
- 1 tablespoon sugar
- 3/4 teaspoon active dry yeasts
- 1 teaspoon baking soda
- 1 1/2 teaspoon baking powder
- 1/2 teaspoon salt
- butter+oil for frying
In a bowl combine yeasts, sugar and water, set aside for 10 minutes until foamy. Next add all ingredients including starter in a mixer bowl and knead until a smooth and elastic dough- if needed, add a bit of flour. When the dough is ready, make a ball and transfer to a clean bowl, cover with a kitchen cloth and set aside in a warm place until rise for around 1.5 hour. Next, deflate the dough and divide ino 4 portions, make balls, cover again with the cloth and set aside for 10 minutes to rest then roll each ball into a 4-5 mm circle.
Heat a frying pan, add a bit of butter and oil (the butter will not burn so fast), then add naan dough and fry on both sides for couple of minutes until golden brown.
ingredients for herbal salsa:
- 1 bunch of parsley
- 1 bunch of coriander
- 2 garlic lcoves
- 1 green jalapeno (if you want less spicy-take out the seeds)
- juice of 1/4 lemon
- 60 g olive oil
- salt, pepper to taste
Add everything in a blender except olive oil and blend until paste. Add olive oil and blend again to combine. Season with salt and pepper and mix again to combine.
ingredients for eggs:
- 8 eggs
- 500 g Greek yogurt
- 2 green jalapenos
- salt and pepper to taste
- sweet paprika for decoration
Slice jalapenos.
Bring water with a splash of vinegar to boil in a big but flat pan, then reduce the heat and add eggs directly over the surface of the water. Cook 2-3 minutes until the white is set but the yolk is still runny, then take eggs away from the water.
Spread yogurt on the naan breads, then add two eggs on each bread and add the herbal salsa on top. Decorate with jalapeno slices and paprika. Season with salt and pepper and serve.
Enjoy!
Sztos 😍 Z racji, że jadły dzieci, zrobiłam bez jalapeno 😉
OdpowiedzUsuń