Salmon patties with miso mayo, for English scroll down
Te kotleciki śniły mi się po nocy, a ten majonez już na zawsze będzie w moim top majonezów, które spróbowałam. To danie to eksplozja smaków i jestem pewna, że będziecie absolutnie zachwyceni.
Kotleciki z łososia z majonezem miso
ok 8 sztuk
składniki na majonez:
- 200 g majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka czerwonego miso
- sok z 1/4 cytryny
- sól, pieprz do smaku
Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę, następnie wszystkie składniki wymieszać w miscę, przyprawić solą i pieprzem i odstawić na parę godzin do lodówki pod przykryciem.
składniki na kotleciki:
- 700 g filetu z łosoia
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- garść posiekanej pietruszki
- sól i pieprz
- sezam do obtoczenia
1/3 łososia rozdrobnić na miazgę, 2/3 łososia pokroić w mniejszą kostkę. Czosnek oraz imbri posiekać drobno. Do miski dodać wszystkie składniki, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać na jednolitą masę, po czym formować mokrymi dłońmi kotleciki. Każdy kotlecik obtoczyć w sezamie.
Kotleciki smażyć po obydwu stronach po parę minut do zrumienienia. Podawać z majonezem miso i ulubioną sałatką, ja wybrałam ogórki po koreańsku.
Smacznego!
Salmon patties with miso mayo
about 8 patties
ingredients for mayo:
- 200 g mayonnaise
- 2 garlic cloves
- 1/4 red onion
- 1 teaspoon red miso
- juice of 1/4 lemon
- salt, pepper to taste
Finely dice cloves and onion. Add all ingredients into a bowl, season with salt and pepper and mix until well combined. Set aside in the fridge for couple of hours, covered.
ingredients for patties:
- 700 g salmon fillet
- 700 g salmon fillet
- 2 tablespoon soy sauce
- 1 tablespoon rice vinegar
- 1 tablespoon sesame oil
- 2 garlic clovoes
- 2 cm piece of ginger
- handful of chopped parsley
- salt and pepper to taste
- sesame seeds for coating
Mush 1/3 of salmon into a paste, cut 2/3 of salmon in smaller cubes. Finely dice garlic and ginger. Add all ingredients into a bowl, season with salt and pepper and form into discs with wet hands. Coat each patty in sesame seeds. Fry patties on both sides for couple of minutes until golden brown. Serve with mayo and favourite salad, I chose Korean cucumbers.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )