wtorek, 15 lipca 2025

Portugalskie pudim de ovos

 Portuguese pudim de ovos, for English scroll down


Większość zna pewnie hiszpańską lub francuską wersję tego deseru, ja natomiast jestem zakochana w tej portugalskiej, dlaczego? Po pierwsze, jest to oczywiście ukłon w stornę mojej portugalskiej drugiej połowy, ale poza tym portugalska wersja jest naprawdę dla mnie smaczneijsza. Pudim de ovos jest bardziej delikatne i rozpływające się w ustach, nie ma dodatku śmietanki ani mleka skondensowanego, więc jest odrobinę lżejszy, a aromat cytrrusów jest po prostu zniewalający. Moja przyszła teściowa przygotowuje pudim di ovos zawsze, kiedy jesteśmy w Portugalii, to już taki deser pewniak i zawsze czekam na niego z niecierpliwością. Ten przepis jest oczywiście wyciągnięty z jej przepiśnika , więc jest w 100 % autentyczny. 

Pudim de ovos
1 forma do babki z kominem i płaskim dnem

składniki:
- 7 jajek
- 750 ml mleka
- 1 duża łyżka skrobii kukurydzianej
- 300 + 200 g cukru
- skórka z 2 pomarańczy
- skórka z 1 cytryny
- odrobinę wrzącej wody

Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół.
Całe jajka ubić z 300 g cukru na białą i gęstą masę, powoli dolewać mleko, ciągle miksując. Następnie dodać skrobię oraz skórki z cytrusów i zmiksować do połączenia. Masa będzie lejąca- taka ma być. 
200 g cukru roztopić na patelni na karmel, dodać odrobinę wrzącej wody i wymieszać aż całość się połączy. Karmel wylać od razu do wnętrza formy pokrywając nim spód oraz boki formy. Następnie ostroznie wylać masę jajeczną. Formę wstawić do naczynia żaroodpornego i wypełnić wodą, tak aby woda sięgała do 1/3 wysokości formy z masą jajeczną. Całość wstawić do piekarnika i piec ok 1-1:30 godziny aż pudim będzie miał konsystencję galaretki a patyczek do niego wbisty nie będzie mokry. Piekarnik wyłączyć i otworzyć drzwiczki, zostawić deser do ostudzenia, po czym przełożyć do lodówki na przynajmniej parę godzin.
Kiedy deser będzie gotowy do wyjęcia, na formę położyć talerz z wysokimi brzegami (powinno wylać się dużo sosu) i odwrócić calość do góry nogami. Delikatne poklepać formę, aby deser mogł się od niej oderwać. W Portugalii podaje się cały deser razem z dużą łyżką, aby każdy mógł zabrać sobe tak duży kawałek, na jaki ma ochotę :) 
Smacznego!

Pudim de ovos
1 bundt cake form with a hole

ingredients:
- 7 eggs
- 750 ml milk
- 1 big tablespoon corn starch
- 300 + 200 g sugar
- zest of 2 oranges
- zest of 1 lemon
- a splash of boiling water

Preheat oven to 180 C. 
Beat whole eggs with 300 g sugar until light, white and fluffy. Next gradually add milk, mixing constantly. Add starch and zest of fruits and mix again, just to combine. The batter will be very liquidy- that's correct. 
Melt 200 g sugar in a saucepan/frying pan until caramel, add a splash of a boiling water and stir until combined. Pour the hot caramel into a form and try to cover bottom and the sides of the form. Next add immediately the egg batter. 
Put the form in a bigger casserole form and fill with water until 1/3 height of the pudim di ovos form. Put everything in the preheated oven and bake approx. 1-1:30 hours, pudim should have a jelly consistency and a toothpic inserted inside the batter should come out clean. 
Turn off the oven and open the door, leave the dessert until cooled down inside the oven, then put in the fridge for at least several hours. 
When pudim is ready to eat: cover the form with a plate with high sides (there should be a lot of sauce) and flip everything uspide-down. Pat the form a bit, so that the dessert can separate form the form. In Portugal they serve pudim di ovos whole with a big spoon, so everybody can take as much as they want :).
Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...